Hier blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over Stichting Papageno en het Papageno Huis

                                                                                                                                                                                                                                                            

Er zijn weer plaatsen beschikbaar bij de dagbesteding en naschoolse opvangKickboksen.pdf & Naschoolse opvang.pdf

Naschoolse opvangKickboksen

 

Expositie 'Vogelvanger'

EXPOSITIE

Kunstzinnige jongeren, werkzaam in het atelier van het Papageno Huis, hebben zich laten inspireren door de vogels van Papageno, de vogelvanger uit de sprookjesachtige opera 'Die Zauberflöte'. Het resultaat is een kleurrijke en betoverende serie tekeningen en schilderijen. De vogelkunstwerken zijn ook opgenomen in de jaarkalender 2020 van het Papageno Huis.

20191114 Vogelvanger expositie

De expositie 'Vogelvanger' is te bezichtigen vanaf 14 november to 6 januari 2020. De opening van de tentoonstelling is op donderdag 14 november om 15.30 uur in 't zAaltje van het Papageno Huis.
De tentoonstelling is daarna te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Papageno Huis van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00-16.30 uur. De kalender is er dan natuurlijk ook te koop, de opbrengst van de kalender komt ten goede aan het Papageno Huis atelier. De kalender is ook online te verkrijgen bij een donatie van 25 euro of meer! U kunt hier het donatie formulier invullen.

 

200ste Koffieconcert & bezoek Burgemeester Laren

Op 3 november bezocht de nieuwe burgemeester van Laren, Nanning Mol, het Papageno Huis ter ere van het 200ste Papageno koffie concert.

Ook mochten wij Rutger Jan van der Gaag (voorzitter bestuur) en Jaap en Aaltje van Zweden verwelkomen voor dit bijzondere concert die geheel werd verzorgd door Christian Sanders, hij boeide het publiek een uur lang met zijn pianospel bestaande uit diverse stukken uit het repertoire van Schubert.

                       20191103. Christian Sanders

Tijdens de lunch, verzorgd door vrijwilligsters, jongeren en de horecacrew van het Papageno Huis heeft onze burgemeester kennis kunnen maken met het bijzondere werk van stichting Papageno.

Wij danken hierbij ook alle vrijwilligers die voor en achter de schermen deze prachtige voorstellingen iedere zondag weer mogelijk maken.

20191103 Burgemeester Laren Nanninga Mol Marcia   Nanning Mol & Marcia (Bewoonster Papageno Huis )

Papageno Zomerconcert 21 juni 2019

                              DSC2844

   DSC2835                       DSC2800                                          

                                            DSC2736

We kijken terug op een magische avond met het Goois Symfonie Orkest onder leiding van Joost Geevers. Combo Nico van der Linden en het 'Papageno Musical Orkest' met studenten van het Conservatorium van Amsterdam begeleidden René van Kooten en Brigitte Heitzer bij de uitvoering van arrangementen van Jurre Haanstra.

                                           DSC2666

Alle vrijwilligers van Lions Crailo, zonder jullie wat deze avond niet mogelijk geweest, wat zijn jullie een geweldig team!
Collega's, bewoners en vrijwilligers van het Papageno Huis, jullie hebben er een feest van gemaakt.
Bedankt IBS, OFYR, Gooische Bierbrouwerij, NSGK en alle adverteerders voor jullie ondersteuning.

 

Gewaardeerd internationaal bezoek!

 

Vrijdag 2 augustus jl. verwelkomden Rutger Jan van der Gaag (voorzitter Stichting Papageno), Robert van Wees (chefkok Papageno Huis restaurant) en een aantal Papageno jongeren de Franse gasten Adrien Cezanne en Thomas Bardin in het Papageno Huis. Zij zijn de sportieve leden van een kersverse vereniging met een Asterix-achtige naam ViaVelum (een woordspeling die voor “Fietsenderwege” staat).
Adrien (18) en Thomas (17) hebben net hun eindexamen gehaald. Voordat zij in Lyon en Bordeaux gaan studeren, wilden zij iets neer zetten voor mensen met autisme en instellingen en mensen die hen bijstaan in het streven naar maatschappelijke deelname en volwaardig burgerschap.

 Adrien en Thomas

Hoe zijn zij met autisme in aanraking gekomen? Beiden zijn padvinders. In hun groep zat een jongen van hun leeftijd met autisme. Tijdens een zomerkamp van hun groep raakte deze jongen volledig overprikkeld. Zodanig dat hij uiteindelijk op een psychiatrische afdeling opgenomen moest worden. Thomas heeft hem daar regelmatig opgezocht. Hij raakte onder de indruk van de machteloosheid van zijn medescout. Hij leerde hem beter kennen en besloot dat hij iets voor hem en andere mensen met autisme wilde doen. Adrien had een andere ervaring. Zijn moeder besloot om een restaurant in de buurt van hun woonplaats Avignon te openen dat gerund zou worden door mensen met een beperking.

 

Daar leerde hij mooie mensen met autisme kennen, die nergens in de maatschappij een plek konden vinden waar zij volwaardig, binnen hun mogelijkheden, konden meedoen.
Toen besloten Adrien en Thomas om iets samen te doen. Zij richtten de Stichting Via Velum (naast de woordspeling in het Latijn letterlijk het tentzeil om mensen van felle zon te beschermen). Zij hebben als doel om aandacht te vragen voor autisme en wat mensen met autisme nodig hebben (goede scholing, en mogelijkheden om in de maatschappij te participeren en erkenning te krijgen) en daar geld voor in te zamelen. Om beide doelen te combineren en hun licht op te steken in andere landen bedachten zij het project dat zij nu uitvoeren: een fietstocht langs relevante projecten voor de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met autisme en hun maatschappelijke integratie. Zij worden gevolgd door belangstellenden en Franse media!
Zij startten in Lille in het noorden van Frankrijk en na een bezoek aan het hoofdkwartier van Autisme Europe in Brussel, was het Papageno Huis hun eerste etappe!

Fiets

Hoe kwamen zij bij het Papageno Huis terecht? Op zich een bijzonder verhaal. De ouders van Thomas stellen al jaren een deel van hun huis ter beschikking tijdens het festival in Avignon. Al die jaren komt daar een stel uit Hilversum dat de jongens wees op het Papageno Huis en hen onderdak aanbood om een bezoek mogelijk te maken.

En zo kwamen zij belangstellend en vol vragen naar ons toe. Onder het genot van een kopje koffie, heel prettig geserveerd door Lara, konden zij drogen van de pittige bui waarmee zij in Laren verwelkomd waren. Zij hadden de website bezocht en waren zeer onder de indruk van de ondertitelde film. Hun vragen gingen over het ontstaan van het huis, onze “optimistische” filosofie, de buitenwereld binnen halen, het succes van het restaurant… Zij hadden zich heel goed voorbereid. Ruim een uur heb ik hen in hun eigen taal wegwijs kunnen maken. Maar dat was nog maar het begin:

 

Robert vertelde over het huis en de bewoners en begon zijn indrukwekkende rondleiding door hen letterlijk een kijkje in de keuken te geven. Zij waren zeer onder de indruk van de keuken, de eigen groente- en moestuin, het restaurant, ’t zAaltje en de leuke expositie van een Papageno jongere, het souterrain met creatieve en vooral ook de sport accommodatie. Ze kochten zelfs twee schilderijen als souvenir. Wij kwamenbijna tijd te kort… maar konden toch van de overheerlijke croque-madame te genieten

.Robert

Toen we na drie uur op het punt stonden om afscheid te nemen, boden zij nog iets bijzonders aan: een oplaadbare gesp met drie kleuren waarmee de persoon die het draagt aan kan geven hoe hij zich voelt (van groen prima/je kan mij benaderen tot aan knipperend rood/oranje als zij op barsten staan) zodat de buitenwereld dat weet en er rekening mee kan houden.

Gesp

Een prachtige afronding van een zeer geslaagd en inspirerend bezoek. Via hun Facebookpagina Tedai 84 en hun eigen Viavelum WhatsApp groep kunnen wij hun verdere reis en ontdekkingstocht volgen.
Inmiddels zijn zij door weer en wind in Duitsland aangekomen.
Fantastisch dat twee jongens zich zo inzetten voor meer begrip en volwaardigheid voor mensen met autisme, zoals de bewoners en dag-besteders van het Papageno Huis en hun naasten. PH einde

Laren, Robert van Wees & Rutger Jan van der Gaag

 

 

 

 

 

 

Canon Autisme Nederland

Autisme Canon

De Canon Autisme Nederland verhaalt over de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van autisme - in Nederland én daarbuiten. Elk venster is verbonden aan een belangrijk jaartal. Zo begint de canon met de Nederlandse pedagoog en non Ida Frye, ook bekend als ‘zuster Gaudia’. Zij omschreef al in de jaren dertig van de vorige eeuw een jong kind als ‘autist’; ruim voordat de beroemde Oostenrijks-Amerikaanse psychiater Leo Kanner in 1943 zijn eerste artikel over autisme schreef.

‘De geschiedenis van autisme verloopt in opvallend kronkelige weggetjes’, zegt psycholoog en onderzoeker Annelies de Bildt, één van de redacteuren van de Canon Autisme Nederland en onderzoeker bij het Groningse universitaire centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Accare. 
Bijdragen worden geleverd door mensen met autisme, ouders van kinderen met autisme en deskundigen uit de wetenschap en het werkveld rond autisme. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is nauw betrokken bij het vervaardigen van de Canon.