Papageno Huis Fryslan: een unieke plek in Lemmer waar jongeren met autisme zich kunnen ontwikkelen

 

Lemmer totaal

Stichting Papageno is een initiatief van Jaap van Zweden en Aaltje van Zweden-van Buuren, die deze stichting hebben opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen in hun ontwikkeling. Ze begonnen in 1996 met de ontwikkeling van muziektherapie en onderzoek naar vroegdiagnostiek. In 2015 opende Hare Majesteit Koningin Maxima het eerste Papageno Huis in Laren.

In mei 2023 opent het tweede Papageno Huis haar deuren in het hartje van de Friese stad Lemmer. Dit Papageno Huis Fryslân is gevestigd in de voormalige Gereformeerde Kerk en omliggende gebouwen. Papageno Huis Fryslân biedt 17 appartementen en 60 plekken voor dagbesteding gericht op jongeren met autisme. De Kerkzaal wordt een ontmoetingsplek in Lemmer waar iedereen terecht kan voor koffie, met zelfgebakken taart of een lekkere lunch.

Zorgmedewerkers van zorgpartners De Heeren van Zorg en Weardefol, vrijwilligers en jongeren met autisme runnen alles samen.

Voor jongeren met autisme valt het vaak niet mee een plek te vinden in de maatschappij. In Papageno Huis Fryslân doen we er alles aan om jongeren met autisme op weg te helpen naar een zo zelfstandig mogelijke toekomst. Veel jongeren met autisme vinden dat spannend en ingewikkeld. Om de drempel te verlagen, werken we in het Papageno Huis vanuit één centrale gedachte: bij alles wat we doen proberen we de buitenwereld naar binnen te halen.

De Kerkzaal
Belangrijk onderdeel bij de realisatie van Papageno Huis Fryslân was het in ere herstellen en verduurzamen van de monumentale gebouwen èn het openbaar toegankelijk houden ervan. Door de panden een nieuwe bestemming te geven blijven de prachtige monumenten, waar vele mooie herinneringen liggen, voor de toekomst bewaard.

 

Daarnaast worden in de Kerkzaal van het Papageno Huis verschillende evenementen georganiseerd. Daar kan worden genoten van een concert, voorstelling of expositie en ook de stichting Lemster Sjerke zal er met regelmaat activiteiten organiseren. Jongeren met autisme en vrijwilligers helpen mee bij de voorbereidingen en de organisatie en serveren een hapje en een drankje. Het orgel is in ere hersteld en de Kerkzaal is geheel of gedeeltelijk beschikbaar af te huren voor particuliere of zakelijke bijeenkomsten of evenementen. Kortom, een schitterende locatie voor ontmoeting, inspiratie en verbinding. 

   

Impressie kerkzaal binnen      

 

Steun Papageno Huis Fryslan
In de komende periode zullen wij Papageno Huis Fryslan verder invulling gaan geven. Om het gebruiksklaar te maken moet het na de verbouwing nog ingericht worden, waarbij wij uw hulp heel goed kunnen gebruiken. Wellicht wilt u een bijdrage leveren aan een nieuwe keuken, badkamer of heeft u een andere bestemming in gedachten. Heel graag!

Om de jongeren optimaal te ondersteunen in hun ontwikkeling hebben wij de hulp van veel vrijwilligers nodig! Om hen te helpen in de horeca keuken of te ondersteunen in de ontvangst en bediening van gasten, om hen te vergezellen bij een boodschap in het dorp of erop uit te trekken. Mogelijk ook om een stukje met hen te varen of te helpen met huiswerk of klusjes. Of om te helpen de tuin te onderhouden, etc. Kortom: heel veel dagelijkse dingen die zij moeten leren om zo zelfstandig mogelijk te worden. Mocht u zich willen inzetten als vrijwilliger maken wij heel graag kennis met u! U kunt ons mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Papageno Huis Fryslân is rechtstreeks bereikbaar via onderstaande gegevens.

Papageno Huis Fryslân
Wiepke Hofstraat 2, 8531 GM Lemmer
0514-594255
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.