Papageno Huis Fryslan: een unieke plek in Lemmer waar jongeren met autisme zich kunnen ontwikkelen

 

Lemmer totaal

Stichting Papageno is een initiatief van Jaap van Zweden en Aaltje van Zweden- van Buuren, die deze stichting hebben opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen in hun ontwikkeling. Ze begonnen in 1996 met de ontwikkeling van muziektherapie en onderzoek naar vroegdiagnostiek. In 2015 opende Hare Majesteit Koningin Maxima het eerste Papageno Huis in Laren.

Voor jongeren met autisme valt het vaak niet mee een plek te vinden in de maatschappij. In het Papageno Huis doen we er alles aan om jongeren met autisme op weg te helpen naar een zo zelfstandig mogelijke toekomst. Veel jongeren met autisme vinden dat spannend en ingewikkeld. Om de drempel te verlagen en ze langzaam te laten wennen aan contacten met anderen, werken we in het Papageno Huis vanuit één centrale gedachte: bij alles wat we doen proberen we de buitenwereld naar binnen te halen.  Daarbij spelen we in op hun talenten en bieden we veel mogelijkheden voor creatieve ontwikkeling. 

 

De Kerk
Belangrijk onderdeel bij het realiseren van het Papageno Huis Fryslan is het in ere herstellen en verduurzamen van de monumentale gebouwen èn het openbaar toegankelijk houden ervan. Door de panden een nieuwe bestemming te geven kunnen de prachtige monumenten, waar vele mooie herinneringen liggen, voor de toekomst bewaard blijven.
De voormalige consistorie is inmiddels prachtig gerestaureerd en zal vanaf 1 maart 2022 het consultatiebureau van de GGD huisvesten. Na de opening van het Papageno Huis in 2023 zal Stichting Lemster Sjerke verantwoordelijk zijn voor een deel van de invulling van de activiteiten in de voormalige kerkzaal. Voor jong en oud, échte Lemsters en mensen die nieuw zijn in het dorp; iedereen is welkom in de Kerkzaal van het Papageno Huis. Het doel is om mensen met elkaar te verbinden en te inspireren. In het voormalige kerkgebouw, dat altijd al een plek midden in de Lemster samenleving is geweest, staat ontmooeten centraal. 

   

Impressie kerkzaal binnen      

 

Steun het Papageno Huis Fryslan
In de komende periode zullen wij Papageno Huis Fryslan verder invulling gaan geven. Om het gebruiksklaar te maken moet het na de verbouwing nog ingericht worden, waarbij wij uw hulp heel goed kunnen gebruiken. Wellicht wilt u een bijdrage leveren aan een nieuwe keuken, badkamer of heeft u een andere bestemming in gedachten. Heel graag!

Om de jongeren optimaal te ondersteunen in hun ontwikkeling hebben wij de hulp van veel vrijwilligers nodig! Om hen te helpen in de horeca keuken of te ondersteunen in de ontvangst en bediening van gasten, om hen te vergezellen bij een boodschap in het dorp of erop uit te trekken. Mogelijk ook om een stukje met hen te varen of te helpen met huiswerk of klusjes. Of om te helpen de tuin te onderhouden, etc. Kortom: heel veel dagelijkse dingen die zij moeten leren om zo zelfstandig mogelijk te worden. Mocht u zich willen inzetten als vrijwilliger maken wij heel graag kennis met u! U kunt ons mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt ons op verschillende manieren financieel steunen. De meest makkelijke manier is via ons donatieformulier. Wilt u maandelijks een bedrag doneren, dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voorbaat heel veel dank!         

Foto: Aerial Promos