25 december 2022

Speciaal kerstconcert

Hoewel er elke zondag in het Papageno Huis Laren een klassiek concert is, zal op zondag 25 december een heel speciaal concert te beluisteren zijn. Dan treedt er geen student op van het conservatorium maar een afgestudeerd jong talent dat al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept.

Nikola Meeuwsen

Nikola Meeuwsen (2002) profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten in Nederland. 
In augustus 2022 ontving Nikola in Amsterdam de GrachtenfestivalPrijs 2022. Het Concertgebouw heeft hem de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend. De NRC noemde hem een talent om in de gaten te houden. In 2014 won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours en in 2012 het Steinway Concours. 
Hij speelde al meerdere keren met het Residentie Orkest. Vorig seizoen vertolkte hij de solopartij in het pianoconcert van Clara Schumann.

Programma

Nikola speelt op Eerste Kerstdag werken van Beethoven, Debussy, Schumann en Tchaikovsky. De ontvangst is vanaf 11.00 uur. Het concert start om 11.30 uur en duurt een uur.
Kaartjes kunnen worden gekocht via de Papageno webshop www.papageno.nl/evenementen.

Herschaalde kopie van AnneMeyer hoge res 6687
foto: Anne Meyer

10 december 2022

Kerstmarkt in het Papageno Huis

Op zaterdag 10 december 2022 zal de traditionele Kerstmarkt weer plaatsvinden. Loop langs de vele kraampjes die in het zAaltje en de woonkamer te vinden zijn. Ware ambachtslieden verkopen hun mooiste spullen. Zoals handgemaakte kaarsen, babykleding en sieraden. Maar ook knuffels, sjaals en vintage. Loop vooral langs de Papageno kraam voor huisgemaakte koekjes, keramiek en natuurlijk de unieke Papageno kerstbal.

Met uw aankoop heeft u niet alleen een leuk cadeau voor uzelf of om weg te geven, u steunt ook de jongeren van het Papageno Huis. Want van de opbrengst kunnen weer nieuwe materialen voor de dagbesteding worden gekocht.

De inmiddels beroemde Papageno band zal ook optreden en de nieuwste nummers ten gehore brengen. En in het restaurant staan heerlijke huisgemaakte gerechten op de kaart, zoals tarte tatin van stoofpeertjes, appel plaatgebak en huisgemaakte erwtensoep.

Altijd al benieuwd geweest naar het Papageno Huis? Rondleiding is mogelijk om 11 en 14 uur.

Impressie? Klik hier en zie hoe leuk de kerstmarkt tijdens een eerdere jaargang was.
Early Bird Actie

Speciale Early Bird Actie: iedereen die op 10 december tussen 10.00 en 12.00 uur naar de kerstmarkt komt, krijgt een leuke attentie!

PapagenoKerstmarkt 11 2022 A4 001 001

15 november tot en met 31 januari 2022

Expositie: Kunstlicht

Passend bij de donkere dagen is in het Papageno Huis Laren een expositie te zien met als thema ‘Kunstlicht’. Zowel in het zAaltje, het restaurant als het winkeltje hangen schilderijen waarin het onderwerp licht is verwerkt. Soms licht er iets op, soms is er een schaduweffect te zien en bij een enkel werk zijn kleine lampjes in het schilderij verwerkt. Oftewel unieke werken die elk een eigen ‘inkleuring’ tonen van het thema en daardoor ook samen een afwisselend en mooi geheel vormen.

De schilderijen zijn gemaakt door jongeren met autisme. Zij komen wekelijks naar de creatieve dagbesteding in het Papageno Huis. Tijdens deze dagbesteding ontwikkelen zij zich op meerdere gebieden. Bijvoorbeeld door samen te werken, meerdere technieken toe te passen, kleine of juist hele grote werken te maken en ook het werken met thema’s is één van de invalshoeken om je te ontwikkelen.

Kom gerust langs om deze werken te bekijken. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Zondag in combinatie met een bezoek aan een koffieconcert (kijk daarvoor op www.papageno.nl/evenementen).

20221122 13254020221122 132741 20221122 132653

2 september tot en met 14 november 2022

Expositie: Wereldberoemd in Barbieland

Ella Rijsdijk (geboren 1996) is een kunstenaar en een creatieve duizendpoot. Ella heeft daarnaast autisme en een licht verstandelijke beperking, en daardoor vindt ze het soms moeilijk zich te uiten (vooral bij vreemden).

Maar samen met o.a Rosa, 1 van haar begeleiders heeft ze een geweldige uitlaatklep gevonden....... CREATIVITEIT.

Door het maken van prachtige tekeningen, schilderijen, filmpjes en foto's van haar geliefde barbies kan ze haar emoties kwijt.

In de stopmotion filmpjes beleven haar barbies de meest spannende en hilarische avonturen. Wat een fantasie.

 De foto's van barbie impressies van bekende kunstwerken zijn ontstaan in coronatijd n.a.v. de challenge Tussen Kunst en Quarantaine.

Al bladerend in de kunstboeken van haar moeder, pikt ze die kunstwerken eruit die haar raken en vertaalt ze dan naar prachtige barbiewerelden.

Dan wordt gezocht naar meest gelijkende barbies, duikt ze vervolgens in de stoffenkast en gaat ze op zoek naar de juiste attributen. Let vooral op de details…. Sinaasappelschilletjes als sinaasappels, een doorgeknipt wattenschijfje als vleugels van cupido bij de Primavera, een nylonkous over het hoofd van de Barbie van de Schreeuw, sierbandjes die net te kort zijn, maar dan wel precies goed bij Frida Kahlo. Het resultaat van dit proces is altijd een verrassing.

En dan blijkt autisme ineens niet meer een beperking, maar een leverancier van een unieke manier van kijken en voelen.

We zijn heel trots dat Ella de exposite gaat tonen in het Papageno Huis, Naarderstraat 77 in Laren. Voorbeelden van namen van werken zijn: De geboorte van Venus, De schreeuw en Het meisje met de parel. Op 2 september 15.00 - 17.00 is de opening van de expositie. Deze blijft te bewonderen tot 4 november op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00. Zondag in combinatie met een bezoek aan een koffieconcert (kijk daarvoor op www.papageno.nl/evenementen).

barbie meisje met de parel   Barbie Frida Kahlo

Barbie ‘Meisje met de parel’         Barbie ‘Frida Kahlo’