2 september tot en met 4 november 2022

Expositie: Wereldberoemd in Barbieland

Ella Rijsdijk (geboren 1996) is een kunstenaar en een creatieve duizendpoot. Ella heeft daarnaast autisme en een licht verstandelijke beperking, en daardoor vindt ze het soms moeilijk zich te uiten (vooral bij vreemden).

Maar samen met o.a Rosa, 1 van haar begeleiders heeft ze een geweldige uitlaatklep gevonden....... CREATIVITEIT.

Door het maken van prachtige tekeningen, schilderijen, filmpjes en foto's van haar geliefde barbies kan ze haar emoties kwijt.

In de stopmotion filmpjes beleven haar barbies de meest spannende en hilarische avonturen. Wat een fantasie.

 De foto's van barbie impressies van bekende kunstwerken zijn ontstaan in coronatijd n.a.v. de challenge Tussen Kunst en Quarantaine.

Al bladerend in de kunstboeken van haar moeder, pikt ze die kunstwerken eruit die haar raken en vertaalt ze dan naar prachtige barbiewerelden.

Dan wordt gezocht naar meest gelijkende barbies, duikt ze vervolgens in de stoffenkast en gaat ze op zoek naar de juiste attributen. Let vooral op de details…. Sinaasappelschilletjes als sinaasappels, een doorgeknipt wattenschijfje als vleugels van cupido bij de Primavera, een nylonkous over het hoofd van de Barbie van de Schreeuw, sierbandjes die net te kort zijn, maar dan wel precies goed bij Frida Kahlo. Het resultaat van dit proces is altijd een verrassing.

En dan blijkt autisme ineens niet meer een beperking, maar een leverancier van een unieke manier van kijken en voelen.

We zijn heel trots dat Ella de exposite gaat tonen in het Papageno Huis, Naarderstraat 77 in Laren. Voorbeelden van namen van werken zijn: De geboorte van Venus, De schreeuw en Het meisje met de parel. Op 2 september 15.00 - 17.00 is de opening van de expositie. Deze blijft te bewonderen tot 4 november op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00. Zondag in combinatie met een bezoek aan een koffieconcert (kijk daarvoor op www.papageno.nl/evenementen).

barbie meisje met de parel   Barbie Frida Kahlo

Barbie ‘Meisje met de parel’         Barbie ‘Frida Kahlo’ 

 

16 juni tot en met 31 juli 2022

Expositie: ‘Wie inspireert wie?’

Vanaf 16 juni tot en met eind juli is in het Papageno Huis de expositie ‘Wie inspireert wie?’ te zien.

Er zijn schilderijen te zien van kunstenares Maja Boot en Papagenokunstenaars.

Maja is behalve kunstenares ook docent van de schildergroep van het Papageno Huis. Jongeren met autisme komen wekelijks bijeen om al hun creatieve talenten te ontdekken en laten groeien.

Dat leidt over en weer tot inspiratie. Zoveel dat er een speciale expositie volgt. De opening van de expositie is 16 juni tussen 15.00 en 17.00 uur. Vanaf dat moment is de expositie gratis te bezichtigen, van maandag tot en met vrijdag.

Zee gezicht
Zeegezicht, geschilderd door Maja Boot.

Cor, jongere uit het Papageno Huis aan het woord

Één van de jongeren die deelneemt is Cor. Hij heeft het werk ‘Zee gezicht met ondergaande zon gemaakt’ en verwoordt zijn eigen inspiratie en ontwikkeling als volgt:

Ik ben Cor, ik ben 23 jaar.

Al meer dan 2 jaar heb ik les van Maja Boot in het Papagenohuis. Sinds ik bij Papageno les heb ben ik veel beter geworden en ben ik het schilderen zoveel leuker gaan vinden.  Thuis tekende ik ook al wel maar sinds ik hier ben is dat veel beter geworden. Mijn eigen stijl heeft zich echt snel ontwikkeld.

De laatste tijd ben ik steeds meer gaan schilderen op grote doeken, Maja heeft mij dit voorgesteld. Ik ben begonnen met een Wild West schilderij en heb nu ook de zee met de ondergaande zon geschilderd. Werken op een groot doek vind ik meer een uitdaging. Ik kan zo van alles uitproberen. Ik heb ook natuurlijk meer ruimte op het doek.

zee met ondergaande zon
Zee met ondergaande zon, geschilderd door Cor.

"Maja is een hartstikke aardig mens, ze geeft heel leuk les, ze is helemaal niet moeilijk en ik voel me bij haar heel vrij om mijn eigen dingen te schilderen."

Opening

De opening van de expositie is 16 juni tussen 15.00 en 16.30 uur. Vanaf dat moment is de expositie gratis te bezichtigen, van maandag tot en met vrijdag, tot en met eind juli.

 

9 mei tot en met 31 mei 2022
Overzichtsexpositie thema ‘Afval hoezo?’

In april hebben bijna 50 werken gemaakt door de jongeren van het Papageno atelier in Laren gehangen.
Op 13 verschillende locaties waren de kunstwerken te bewonderen. Een routekaart toonde precies waar je moest zijn.
Vanaf 9 mei zijn alle werken in één expositie in het Papageno Huis te zien.
Het huis is doordeweeks vrij toegankelijk. Dus loop gerust even binnen om de kunstwerken te bekijken.
Leuk om te combineren met een bezoek aan ons restaurant.

IMG 20220505 WA0007

12 mei 2022
Feest van waardering – Dag van de zorg

‘Feest van waardering’ is een ode aan de zorgmedewerker, waaronder iedereen wordt verstaan die in de zorg werkt, zogezegd van conciërge tot chirurg.
De organisatie is in handen van Joost Speelman.

Het wordt een dag met veel live muziek. Er zal een bus door Nederland rijden met diverse bekende Nederlandse musici, waaronder Anna Rune, Roel van Velzen, MEAU en Michael Prins.
Zij treden met veel plezier op om zo alle zorgmedewerkers in het zonnetje te zetten.
Het programma begint bij het St Jansdal in Harderwijk.
Tussen 14.00 en 15.00 uur zal de bus bij het Papageno Huis zijn.
Bijzonder leuk, dat wij hiervoor zijn benaderd.
Tegelijkertijd nog leuker om dit met de overige zorgorganisaties uit Laren te delen.
Daarom hebben wij ook alle medewerkers/vrijwilligers van omliggende zorgorganisaties uitgenodigd om naar dit evenement komen.
Iedereen is welkom van 13.30 uur.

sponsers


   

De natuurlijke pauw’ van      
resten stof en papier
(gemaakt door Monique)

Vaas met bloemen’ van
restjes opgedroogde verf
(gemaakt door Brechje)

 

Zaterdag 2 april

Wereld autisme dag

Zaterdag 2 april is het wereld autisme dag. Overal in de wereld wordt aandacht gevraagd voor autisme door panden blauw te verlichten. Ook het Papageno Huis zal ’s avonds blauw verlicht zijn. Prachtig om te zien!

2021 04 02 Wereld Autismedag

 

Zaterdag 9 april

Voorjaarsmarkt

Op zaterdag 9 april is er voorjaarsmarkt in en om het Papageno Huis. Er zijn diverse kramen waar mooie spullen te koop zijn. Zoals kunst uit het Papageno atelier, maar ook vintage, sieraden, boeken, koekjes, cadeaus. Eigenlijk teveel om op te noemen.

Tussendoor kun je naar het restaurant voor een heerlijk drankje of hapje.
Nieuwsgierig? Tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom.
Houd je van muziek, kom dan vooral rond 12.00 en 14.00 uur, want dan zijn er live optredens van de Papageno muziekgroep.
De entree is gratis.

flyer 

 

Papageno Zondagochtend concerten

Elke week kun je genieten van prachtige klassieke muziek. Master studenten van het Amsterdams Conservatorium treden op tijdens onze zondagochtend concerten. 
Een toegangskaart kost 10 euro en is inclusief een aangeklede koffie.
Ook is het mogelijk om na het concert in ons restaurant te lunchen. 
Kijk voor informatie over de concerten en het bestellen van kaarten en het reserveren van een tafeltje in het restaurant op: https://www.papageno.nl/huis/laren/zondagochtend-concerten

Maaike Hupperetz sopraan Young Yae Kim pianist

Maaike Hupperetz (sopraan) & Young Yae Kim (pianist)