Papageno Huis Laren naam op gevel

Een thuis voor jongeren met autisme: dagbesteding of wonen

                                     

Stichting Papageno is een initiatief van Jaap van Zweden en Aaltje van Zweden- van Buuren, die deze stichting hebben opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen in hun ontwikkeling. Ze begonnen in 1996 met de ontwikkeling van muziektherapie en onderzoek naar vroegdiagnostiek. In 2015 opende Hare Majesteit Koningin Maxima het eerste Papageno Huis in Laren. 

Voor jongeren met autisme valt het vaak niet mee een plek te vinden in de maatschappij. In het Papageno Huis doen we er alles aan om jongeren met autisme op weg te helpen naar een zo zelfstandig mogelijke toekomst. Veel jongeren met autisme vinden dat spannend en ingewikkeld. Om de drempel te verlagen en ze langzaam te laten wennen aan contacten met anderen, werken we in het Papageno Huis vanuit één centrale gedachte: bij alles wat we doen proberen we de buitenwereld naar binnen te halen.  Daarbij spelen we in op hun talenten en bieden we veel mogelijkheden voor creatieve ontwikkeling. Bovendien zijn er in het huis appartementen waar 12 jongeren leren zelfstandig te wonen.

Het Papageno Huis is te vinden in de voormalige Villa Dennenoord aan de Naarderstraat 77 in Laren. Deze sfeervolle villa uit 1870 is zo ingericht dat jongeren met autisme zich er helemaal op hun gemak voelen. De kleuren, de verlichting, de klimaatbehandeling, de geluiddempende plafonds: over alles is nagedacht.

Een Papageno Huis in elke provincie
Zomer 2018 is aangekondigd dat er in elke provincie een Papageno Huis zal komen, dankzij een genereuze gift is Stichting Papageno namelijk in staat gesteld om deze droom uit te laten komen. Het ontwikkelen van een Papageno Huis vergt veel tijd. Eerst moet er een goed lokaal bestuur worden gevonden en daarna een pand dat geschikt is. Na een vergunningen traject én een verbouwing kan een Papageno Huis dat geschikt is voor jongeren met autisme open gaan. Op dit moment zijn we bezig met de verbouwing van een prachtige kerk in Lemmer. We verwachten dat dit Papagenohuis haar deuren opent begin 2021.
Wilt u op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen laat ons dat dan weten via een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vermeld in de email over welke provincie u informatie wilt hebben.

 

U kunt ons op verschillende manieren financieel steunen. De meest makkelijke manier is via ons donatieformulier. Wilt u maandelijks een bedrag doneren, dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voorbaat heel veel dank!