'Vrijwilligers maken het verschil’
door Diana Tarmidi, vrijwilligers coördinator Papageno Huis Laren en Maaike Hoogeveen, vrijwilliger

Een Papageno Huis kan alleen functioneren als er voldoende vrijwilligers bij betrokken zijn. Extra aandacht voor jongeren met autisme in dagbesteding of als bewoner is immers dé toegevoegde waarde van Papageno. Vrijwilligers dragen actief bij aan de ontwikkeling van de jongeren.

Ik ben Diana Tarmidi, vrijwilligers coördinator in het Papageno Huis in Laren. Maar liefst 80 vrijwilligers ondersteunen de organisatie én de jongeren op verschillende manieren. Ik ben trots op het team dat zij vormen, stuk voor stuk zijn ze heel erg betrokken. Onze vrijwilligers maken het verschil. Dat zie je terug in de creativiteit van de bewoners en jongeren van de dagbesteding en is voelbaar in de positieve, vrolijke sfeer in het huis. Ik benoem altijd de kleine succesjes van de jongeren zoals een verlegen glimlach, een trotse presentatie van een kunstwerk of een heerlijk zelfgebakken taartje, de spontane gesprekjes, soms maar een paar woorden, die ontstaan tussen onze jongeren en bezoekers van het Papageno Huis.

Zelfvertrouwen groeit bij de bewoners, moedig laten ze zien wie ze zijn en wat ze allemaal kunnen ondanks de vooroordelen die er zijn omtrent autisme. Vrijwilligerswerk bij Papageno is vooral samen doen en ondernemen, hierin zit de kracht verborgen. Ze maken tijd en hebben aandacht voor elkaar, op een aangepast tempo, elkaar helpen bij de persoonlijke ontwikkeling. En juist dat samen ondernemen en aandacht geven is wat we nu moeten missen in deze corona tijd.

Hierover lees je meer in de blog van Maaike, als vrijwilligster betrokken bij de creatieve groepen en als buddy betrokken bij een jonge vrouw die in het Papageno Huis woont.

‘Ik ben graag vrijwilliger voor de jongeren! Het is vooral nu een tijd waarin we met zijn allen onze verantwoordelijkheden moeten nemen. Ieder weldenkend mens begrijpt dat de maatregelingen die worden opgelegd noodzakelijk zijn in tijden van dit nog onbekende virus. Werk dat vanuit huis kan, gaan we dan ook vanuit huis doen. Contacten in groepen moeten we met zijn allen mijden.

Dat houdt voor mij in dat ik tijdelijk even niet voor mijn wekelijkse ondersteuning bij de dagbesteding naar het Papageno Huis kan. Sinds geruime tijd ben ik daar als vrijwilliger werkzaam. Ik heb de tijd….. ik ben iemand die graag voor anderen klaarstaat….. ben graag creatief bezig… en ik heb affiniteit met de doelgroep…..

Maar je beseft pas wat je hebt als je het mist!

Ik heb onderschat wat de vaste groep jongeren waarmee ik wekelijks werk én de jongeren die ik slechts ‘ken’ vanuit de wandelgangen voor mij betekenen. Wat ik wekelijks onvoorwaardelijk ontvang van hen! Een warm welkom bij binnenkomst, de knuffels (toen het nog mocht), de grapjes die we met elkaar maken, de soms lastige momenten die er gewoon even mogen zijn…

Ik mis het.
Ik mis de jongeren.
Ik mis Papageno.

Ondertussen houd ik me vast aan de gedachte dat dit tijdelijk is, dat we binnenkort weer allemaal samen zijn in het Papageno Huis, in goede gezondheid!

Dankbaar dat ik vrijwilliger in het Papageno Huis mág zijn!’

2020 04 17 taart

Foto: taart gemaakt door jongeren van Papageno Huis Laren.
De afgelopen weken hingen de bewoners van het Papageno Huis huisgemaakte taartjes aan de voordeur van vrijwilligers.