'Vertrouwen in jezelf en een goed zelfbeeld ontwikkelen', door Maja Boot docent Kunst Papageno Huis Laren.

2021 05 22 Maja BootMijn naam is Maja Boot, ik ben kunstschilder en begeleid jongeren in het Creatief Atelier van het Papageno Huis. Toen we daar vier jaar geleden begonnen werd er door de meesten heel bescheiden gewerkt in schriftjes. Langzaam heb ik de jongeren uitgedaagd om hun emoties en beelden op doek te schilderen, groter dan een schriftje en soms zelfs heel groot!

In dat proces is het belangrijk om als docent goed te luisteren en aan te voelen wat een leerling wil bereiken en welk talent er verborgen ligt. Ik denk dat het belangrijk is om de jongeren te leren schilderen vanuit hun gevoel en niet vanuit hun hoofd. Ik leer hen daarbij ook om zelfstandig te werken; zelf de verf pakken, zelf de kleuren bepalen en mengen en alles ook weer opruimen en schoonmaken.

Opgaan in je eigen creativiteit geeft ruimte en een veilige plek om jezelf te ontwikkelen. Maar om dat toe te kunnen laten moet er eerst vertrouwen in jezelf worden ontwikkeld. Dit zelfvertrouwen zie ik als docente als prioriteit. Ik vind het belangrijk om elke jongere als individu te behandelen. Door deze benadering ontwikkelen de jongeren zich gaandeweg op beeldend vlak, maar zeker ook op emotioneel en communicatief vlak. Ik merk dat de jongeren steeds zelfstandiger worden in hun keuzes en oplossingen. Het is prachtig om deze ontwikkelingen te zien.

De wekelijkse lessen zijn gezellig, er hangt een mooie energie, ook al werkt iedereen individueel. De jongeren zijn serieus bezig om hun eigen talent te ontwikkelen en tegelijk heerst er een fijn saamhorigheidsgevoel. Ik ben trots dat ik hun docent mag zijn en ik word zelf ook erg gelukkig van de lessen.

Maja Boot

Ps: Kunstwerken van onze jongeren zijn te koop in de Papageno webshop.