Van binnen naar buiten met de Papageno pop-up bus in Laren 
door Christien Kuysters, directeur Stichting Papageno Fonds

De buitenwereld naar binnen brengen in het Papageno Huis is door Corona onmogelijk geworden. Dat is heel jammer want daardoor hebben de jongeren minder kans om zich in het contact met gasten te ontwikkelen. Gelukkig hebben we collega’s die zich niet bij deze situatie neerleggen! Met dank aan onze chauffeur Frans én de gemeente Laren mogen we vanaf 20 november iedere vrijdag een Papageno pop-op bus neerzetten op de Brink in Laren. In deze bus verkopen we appeltaarten, koekjes, schilderijen en bakjes die gemaakt zijn door Papageno jongeren. Met een aankoop uit deze bus verzeker je je van heerlijke traktaties én van originele creatieve cadeautjes voor de feestdagen. Bovendien help je jongeren van het Papageno Huis in hun ontwikkeling zowel sociaal als creatief.

2020 11 20 popupbus LarenCreativiteit is namelijk één van de belangrijkste instrumenten voor de collega’s in het Papageno Huis om jongeren met autisme uit te dagen. Dat vinden we belangrijk omdat creativiteit ruimte geeft en daardoor de veiligheid creëert om jezelf te ontwikkelen.

Ik zie dat bij de kunstlessen van Maja Boot. Papageno kunstenaars die tijdens de eerste les heel bescheiden op een klein stukje papier een tekening maken worden door Maja uitgedaagd om meer van zichzelf te laten zien en de ruimte te zoeken om hun emoties en beelden op doeken te schilderen. De jongeren ontwikkelen dan niet alleen beeldend maar ook in hun emoties en communicatie. Datzelfde geldt voor de keramieklessen waar de klei uitnodigt om met eigen creativiteit beeldjes te maken maar ook schaaltje en bakjes. De creatieve resultaten zijn te bekijken en te koop in de Papageno webshop.

Tijdens een aantal dagdelen is het lekker onrustig in het Papageno Huis, dan zijn de muziekgroepen met elkaar muziek aan het maken. Will Schmal en Judith van Deijl begeleiden de jongeren met passie bij bestaande composities maar ook bij improvisatie muziek en zelfs de warming up met allerlei ritme-oefeningen getuigen van creativiteit én van heel veel plezier in het samen musiceren.

Niet alleen tijdens de muziek- en kunstlessen zijn er kansen om creatief te zijn, Papageno jongeren die in de horeca werken zijn net zo creatief als de kunstenaars en de 2020 11 20 Papageno bus Larenmusici. Elke dag bedenken ze nieuwe recepten en koekjes én variaties op bestaande recepten. In corona tijd moeten we extra creatief zijn om de jongeren in restaurant en keuken lekker aan de slag te houden. Daarom kun je dagelijks van maandag tot en met vrijdag een vers bereide maaltijd komen ophalen. Je kunt een bestelling hiervoor plaatsen via onze webshop.

En nu is daar dus ook de Papageno pop-up bus met heerlijke lekkernijen en mooie geschenken. De Papageno pop-up bus staat op vrijdagen vanaf 20 november van 11.00 – 17.00 uur tot en met eind van dit jaar op de Brink (voormalige standplaats bloemenstal, tegenover de Nieuweweg). Met een beetje geluk wordt daar in december de woensdag aan toegevoegd.

Alvast bedankt voor je komst!

Op de foto: Burgemeester Nanning Mol bezoekt de pop up bus en neemt twee smakelijke soepjes mee naar huis.