Zomertijd, voor heel veel mensen een periode om naar uit te kijken… even lekker niets doen…geen plannen maken…kijken waar we gaan slapen… op speurtocht in een andere supermarkt…nieuwe dingen ontdekken! Wat klinkt dat heerlijk! Maar voor mensen met autisme of mensen die iemand met autisme in hun gezin hebben kan dit heel anders zijn. Hoewel vakantie een welkome afwisseling kan zijn van school of werk, waarbij wat moet ineens weg valt en in sommige gevallen ruimte geeft om op adem te komen, kan vakantie, met de daarbij behorende vrijblijvendheden, voor iemand met autisme ook een gruwel zijn. Het wegvallen van de vaste en bekende dagstructuur kan heel veel stress met zich meebrengen. En als je daarbij ook nog weggaat van huis kan dit extra spanning opleveren. Waar kom ik terecht? Hoe is het daar? Kan ik daar wel slapen? Vergeet ik mijn spulletjes niet? Hoe is het als ik andere mensen niet kan
verstaan? Dit jaar zijn de onzekerheden bovendien nog groter dan andere jaren want stél dat corona uitbreekt, wat heeft dat dan voor effect op de vakantie? Moeten we een mondkapje op, mogen we naar een restaurant, zwembad of attractiepark als we dat zouden willen? Bij Papageno horen we deze onzekerheid vaak. Een moeder van een jongetje met autisme dat muziektherapie krijgt vertelde aan Mathieu Pater: “Door corona weten we gelukkig één ding zeker: we blijven in Nederland! Dat scheelt een hoop reisstress en de spanning of het goed gaat in een andere cultuur. Misschien is het voor ons gezin eigenlijk wel meer ontspannen als Thijs (7 jaar) zich daar prettiger bij voelt” En de vader van Sylvia die in het Papageno Huis woont vertrouwt een ’s Heeren Loo medewerker toe: “Thuisblijven isvoor ons pas echt vakantie, Sylvia moet al zo schakelen als ze weer thuis komt wonen in de zomer dat de stap om op vakantie te gaan eigenlijk een stap te ver is. We maken het thuis met elkaar gewoon gezellig. Mijn vrouw kocht via de Papageno webshop vrolijk gekleurde tuinlampjes dat was een mooi begin.”

Wat kan helpen om deze periode in betere banen te leiden? Enkele tips (bron NVA):

  1. Bespreek met elkaar hoe de vakantie er in grote lijnen uit zal zien. Geef aan hoe vaak jullie uitstapjes gaan doen en geef je kind inspraak in de keuze van die uitjes. Geef vervolgens aan wie wanneer een uitje mag kiezen zodat dit geen punt van discussie wordt.
  2. Bekijk met elkaar foto’s en plattegronden van de plaats van jullie verblijf en de omgeving. Deze kun je online in de meeste gevallen goed vinden.
  3. Als je kind erg onrustig wordt van niet ingevulde tijd, maak dan een dagplanning die zo concreet mogelijk is. Deze planning kun je bijvoorbeeld de avond van tevoren bespreken.
  4. Doe niet altijd alles samen. Als gezinsuitjes veel spanning geven doe dan vooral ook dingen in andere samenstellingen. Het gaat erom dat iedereen aan zijn ontspanning toekomt en dingen kan doen die hij leuk vindt, ook als dat betekent dat je soms even opsplitst.
  5. Als je kind erg veel waarde hecht aan een vaste dagstructuur, overweeg deze dan deels in stand te houden. Bijvoorbeeld door dezelfde tijden van eten en naar bed gaan aan te houden als op schooldagen.

lunchOp Papageno in contact vind je leuke tips van dingen die je in vakantie tijd uit én thuis kunt doen. Er staan onder andere filmpjes op om te kijken, creatieve ideetjes om te maken en challenges om elkaar uit te dagen! Mocht er een moment van rust of ontspanning nodig zijn dan vind je hier ook ontspanningsoefeningen en meditatiemuziek. Kortom een behoorlijk aanbod voor deze toch wel “andere zomervakantie dan anders”. Voor iedereen die liever thuis blijft heeft Papageno een aantal leuke items op de webshop staan: lekkere crèmes om jezelf te verwennen, een picknick pakket of een versgebakken taart bijvoorbeeld: kijk zelf op www.papageno.nl