Trots!
Door Christien Kuysters, directeur stichting Papageno

Razend nieuwsgierig was ik......
In Laren werd een prachtig huis verbouwd waar jongeren met autisme zouden komen wonen. Het Papageno Huis. Ik werkte destijds in het Brinkhuis in hartje Laren en volgde de bouw met veel interesse, de bedoeling was immers dat de Papageno jongeren een plekje zouden vinden in de maatschappij, in dit geval het dorp Laren. De opening van het Papageno Huis door Koningin Maxima was een spektakel waar ik als toeschouwer bij was, niet wetende dat ik een paar jaar later actief betrokken zou worden om het Papageno Huis en stichting Papageno verder te ontwikkelen.

2019 11 22 Christien Trots

Elke dag als ik in het Papageno Huis in Laren rondloop ben ik verrast door de ontwikkeling die Papageno jongeren doormaken; ik zie ze opbloeien van schuchtere pubers tot jongeren die je aankijken, groeten, high fives uitdelen of een knuffel geven. Ik zie ze kunst maken, lunches bereiden en kickboxen, ik voel hun trots.

Met een klein team en in samenwerking met zorgpartner ’s Heeren Loo, Jaap en Aaltje van Zweden, bestuursleden en veel vrijwilligers weten we bij Papageno enorm veel werk te verzetten. Eigenlijk is het onvoorstelbaar wat deze kleine groep mensen doet voor Papageno en vooral voor iedereen die met autisme te maken heeft.

Muziektherapie
Mathieu Pater is verantwoordelijk voor de 35 muziektherapeuten die in heel Nederland bij gezinnen thuis komen om kinderen te helpen met communiceren en voelen. Door zich heel erg in te leven in het kind komt er daadwerkelijk communicatie op gang. Met dank aan een bijdrage van de Hersenstichting promoveert Mathieu in 2020 op het effect van Muziektherapie op kinderen met autisme. Zie: 10.4236/ojmp.2019.84008.

Autisme Jonge Kind
Hoe eerder een jong kind met een vermoeden van autisme geholpen wordt hoe beter het is voor het kind en het gezin waarin het leeft. Met haar eigen ervaringen in het achterhoofd heeft Aaltje van Zweden het initiatief genomen voor een platform om ouders van deze kinderen te ondersteunen. Samen met Karakter (Kinder- en Jeugdpsychologie) en de NVA (Nederlandse vereniging voor Autisme), is het platform AutismeJongeKind opgericht waar landelijk veel gezinnen ondersteuning vinden. De Vriendenloterij heeft het financieel mogelijk gemaakt.

Uitbreiding Papageno Huizen
In mei 2018 organiseerde Papageno een benefiet concert in het Concertgebouw. Aan het einde van de avond was er een enorm bedrag opgehaald waarop de presentator Floris Kortie aan Aaltje vroeg: “heb je nu nog een droom?” Confuus zei ze: “een Papageno Huis in elke provincie...”
Binnen een week hoorden we dat de familie Blijdorp ons wil helpen om deze droom waar te maken en daar werken we nu hard aan.

Ik ben er enorm trots op dat ik een onderdeel ben van deze bijzondere groep mensen. Met zijn allen helpen we kinderen en jongeren met autisme om ‘zo zelfstandig mogelijk te worden’; dat gaat niet vanzelf, daar zetten we ons elke dag met veel passie voor in en daar mogen we trots op zijn.