‘Stil in het Papageno Huis’ door Christien Kuysters, directeur stichting Papageno

Een maand geleden was het nog levendig in het Papageno Huis, met allemaal blije jongeren die in dagbesteding het beste uit zichzelf haalden. Al direct na de eerste persconferentie over Corona besloot het team van stichting Papageno Huis in goed overleg met zorgpartner ’s Heeren Loo om de dagbesteding per direct te sluiten. Vanaf dat moment was het stil in het huis. De meeste jongeren die in een appartement wonen verblijven nog in het Huis en worden goed begeleid door een team van zorgmedewerkers. Elke kuch en snotneus wordt gesignaleerd en serieus genomen. Diep respect voor de medewerkers die onder deze druk aan het werk zijn want voor jongeren met autisme is het niet gemakkelijk om om te gaan met de veranderingen in de maatschappij die zo nadrukkelijk het Papageno Huis, hun thuis, binnenkomen.

Het team van Papageno kan tijdelijk niet naar het Papageno Huis komen, maar wil wel in contact blijven met de bewoners, dagbesteders, ouders en anderen die betrokken zijn bij autisme. We realiseren ons dat het moeilijke tijden zijn en proberen daar een beetje verlichting in te brengen. Bijvoorbeeld met onze taartjes-service; er worden door de aanwezige jongeren taartjes gebakken die naar de vrijwilligers van Papageno worden gebracht. Heel veilig met handschoenen en een mondkapje worden de taartjes aan de deurklink gehangen zodat we in contact met alle 80 vrijwilligers blijven én de Papageno jongeren hebben zo ook een leuk klusje om te doen.

2020 04 10 Christien

Daarnaast is er heel snel een aparte pagina gemaakt op de Papageno website, boordevol achtergrond informatie over corona maar ook allemaal tips om de dagen iets te verlichten. Vrijwel dagelijks komen er nieuwe berichten die variëren van virtueel natuurpark bezoek tot spelletjes en bijvoorbeeld een kans om het boek van Aaltje van Zweden gratis te beluisteren. De Papageno webshop biedt binnenkort leuke items die te koop zijn waardoor jongeren aan de slag kunnen om deze te versturen. Tijdens de Paasdagen blijven we ook in contact met een speciaal voor Papageno gemaakte kleurplaat, spelletjes en een recept voor lekkere eitjes. En op eerste Paasdag zenden we live een koffieconcert uit van studenten van het conservatorium van Amsterdam. Normaal gesproken is er elke zondag een uitverkocht concert in het huis in Laren maar om in contact te blijven met alle vaste bezoekers en muziekliefhebbers mag nu iedereen meeluisteren. Volg www.papageno.nl/incontact de komende tijd zodat we samen in contact blijven om kinderen en jongeren met autisme te ondersteunen.