Stichting Papageno en het Coronavirus
door Christien Kuysters, directeur Stichting Papageno

De nacht van 11 op 12 maart sliep ik onrustig, de Corona berichten volgden elkaar snel op en ik wist nog niet goed hoe we, als Papageno team, moesten handelen. Het maakte me onrustig en onzeker. Nog niet zo vaak vond ik het belangrijk om naar een persconferentie te luisteren, het nieuws gaat immers meestal over iemand anders. Maar deze donderdag voelde dat niet zo; ik moest en zou horen wat Rutte te vertellen had. De internetverbinding in het souterrain van het Papageno Huis waar ik werk was slecht, maar de boodschap kwam luid en duidelijk over. Mijn onzekerheid was over: we moesten handelen in het belang van onze jongeren, hun ouders, de bezoekers en onze collega’s van het Papageno Huis.

Papageno Huis Laren

Annemarie Wensink, de ’s Heeren Loo zorgmanager en ik waren het eens: we sluiten zowel de dagbesteding als het restaurant en ook de koffieconcerten worden geannuleerd. Rationeel was dit het enig juiste besluit maar wat voelde dat vreemd. Door ons besluit duperen we op korte termijn een hele groep mensen rondom het Papageno Huis. Op lange termijn is dit echter het enig juiste besluit.

Dit zijn de maatregelen in het kort:

-          Muziektherapeuten kijken per kind of het verstandig is om de muziektherapie door te laten gaan, alle gezinnen kunnen de Papageno-team muziek app gaan gebruiken samen met hun muziektherapeut.

 

-          De koffieconcerten van 15, 22, 29 maart en 5 april worden geannuleerd. Bezoekers die hun entreebewijs al hebben gekocht zijn verzocht om hun geld niet terug te vragen zodat we de musici gewoon uit kunnen betalen;

 

-          Vergaderingen, openbare bijeenkomsten en workshops worden opnieuw ingepland;

 

-          Het Papageno Huis restaurant is gesloten tot en met 5 april;

 

-          De twaalf jongeren die in het Papageno Huis wonen mogen blijven onder begeleiding van de zorgmedewerkers;

 

-          In het Papageno Huis is geen dagbesteding, ouders en persoonlijk begeleiders hebben contact over mogelijke oplossingen;

 

Voor jongeren met autisme is ons besluit het aller lastigst, zij begrijpen immers lang niet allemaal waarom ze niet meer mogen schilderen, koken, bakken of muziek maken. Voor hun ouders is het minstens zo lastig. Hun kind, dat ze met veel vertrouwen naar het Papageno Huis laten gaan, komt thuis te zitten. Het team van Papageno en ’s Heeren Loo zal er alles aan doen om te helpen maar we houden ons ook aan de Corona voorschriften. In het belang van iedereen waar we ons bij betrokken voelen.