Papageno in december
Door Christien Kuysters, directeur stichting Papageno

December is voor veel mensen een heerlijke maand waarbij ze op allerlei manieren uitbundig genieten van een aantal feestelijke hoogtepunten. Gezellig met je familie afspreken, leuke surprises maken, twinkelende lichtjes en een avond lang heerlijk tafelen. Gezellig, leuk, twinkelend en heerlijk.. allemaal begrippen die bij de meeste mensen het december-gevoel oproepen maar die voor mensen met autisme uiterst vaag zijn.

Voor veel mensen met autisme is december daarom minder feestelijk. De onrust begint in het Papageno Huis al in november, Laura, de Papageno coördinator laat elke maand aan de Papageno jongeren weten wat het programma is voor de volgende maand. Zo gestructureerd mogelijk vertelt ze wat er op de planning staat voor december. Laura denkt bij alles na en toch komen er vragen die het Papageno-team niet had kunnen voorzien. Bijvoorbeeld: ‘waarom is de kerstmarkt gezellig?’ of ‘Hoeveel Kerstbomen staan er dit jaar’? Vragen die nog eens duidelijk maken hoe ingewikkeld het leven met autisme is.

2019 12 24 Christien Kerst

De onrust van de decembermaand is voelbaar in het Papageno Huis; er wordt meer gekibbeld, jongeren zijn vermoeider en medewerkers moeten hun uiterste best doen om het voor iedereen goed te doen. Met respect voor het autisme maar ook met de visie om de buitenwereld binnen te halen. De jaarlijkse Kerstmarkt is een fantastische manier om dat doel te bereiken. Al voor de derde keer organiseerde het Papageno-team een Kerstmarkt waarbij iedereen van harte welkom is. Jongeren, ouders en vrijwilligers waren er om te helpen. Iedereen weet inmiddels hoe de Kerstmarkt georganiseerd wordt dus in die veiligheid deden een flink aantal jongeren mee. Achter kraampjes, in de horeca of in een ondersteunende rol. Het Papageno Huis ontving die dag zeker 500 bezoekers die met leuke snuisterijen naar huis gingen of met heerlijke Moroccanoil-producten. Het Papageno Huis restaurant was nog nooit zo druk bezocht geweest. Omdat de jongeren inmiddels weten wat ze kunnen verwachten van zo’n Kerstmarkt, was het voor hen ook een feestje!

Iedereen beleeft Kerst anders en dat geldt ook voor mensen met autisme. De NVA, Nederlandse Vereniging voor Autisme, heeft op haar website een aantal Kerst- ervaringsverhalen geschreven, te lezen via deze link https://www.autisme.nl/2019/12/20/hoe-breng-jij-de-feestdagen-door/. Om er deze dagen voor iedereen, ook voor vrienden en familieleden met autisme, een feestje van te maken helpt het om van te voren duidelijkheid te scheppen over het verloop van de dag. Liefst geen verrassingen, geen volgepropt programma en geen knipperende Kerstboom lampjes. En graag een rustige plekje om even bij te komen van alle prikkels die verwerkt moeten worden.

Namens het Papageno-team wens ik iedereen mooie Kerstdagen!