Vanachter mijn computerscherm onderhoud ik elke dag contacten met de buitenwereld. Lekker makkelijk communiceren vanuit mijn stoel. Ik kleed me tussen mijn werk door warm aan om bij de supermarkt boodschappen te doen. Dagelijkse handelingen die veel mensen automatisch doen. Maar voor iemand met autisme is dat niet vanzelfsprekend en best lastig.

Voor de jongeren die betrokken zijn bij het Papageno Huis is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk in contact te komen met de buitenwereld. Daar helpen we ze bij, want de buitenwereld heeft vaak verrassingen in petto waar ze niet op gerekend hadden. Dat kan aan het weer liggen; je dacht dat de zon zou schijnen maar er valt een onverwachte bui. Je hebt geen regenjas bij je… waarom is het niet zoals je verwacht had? Je hebt een leuke stage maar daar word je zo moe van, waarom snapt niemand dat de prikkels die je te verwerken krijgt jou zoveel energie kosten? En waarom staat de pindakaas niet in het schap van de supermarkt waar het hoort te staan? Wat is nou weer speltbrood, daar zitten toch geen spelden in? Waarom is mijn afspraak te laat?

De medewerkers in het Papageno Huis helpen jongeren met autisme om op een veilige manier met de buitenwereld om te gaan. De zorg in het Papageno Huis valt onder de verantwoordelijkheid van onze zorgpartner ’s Heeren Loo. Dit team van bevlogen mensen doet er alles aan om de buitenwereld begrijpelijk te maken. Met eindeloos geduld weten ze de buitenwereld uit te leggen aan onze jongeren. En zo kunnen zij, samen met Papageno vrijwilligers, op pad gaan om boodschappen te doen, een concert te bezoeken of te genieten van de natuur.

Ook in het Papageno Huis zijn er confrontaties met de buitenwereld want die halen we gewoon naar binnen toe. Door de wekelijkse koffieconcerten, in het restaurant of tijdens een expositie. Op dit moment hangt er in het Papageno Huis een expositie die ‘tussendoortje’ heet. Met allemaal schilderwerken die te maken hebben met eten en drinken. Bezoekers van het restaurant gaan regelmatig met een schilderij de deur uit en van de opbrengst koopt Papageno dan weer creatieve materialen. Veel werken zijn te zien op de Instagram pagina Papagenokunst die door de moeder van dagbesteder Bas de Graaf online worden gezet.

2020 01 31 Christien en Bas

Christien Kuysters met Bas de Graaf
Foto: Yvonne Verburg

In het voorjaar staan weer een paar bijzondere exposities in de planning waaronder de samenwerking met het Erfgoedfestival Gooi- en vechtstreek en een verkooptentoonstelling en veiling van werken van Jan Roelof van den Brink. Het zal wel druk worden in die periode. Nou laat die buitenwereld maar binnenkomen in het Papageno Huis! Met hulp van vrijwilligers, ’s Heeren Loo medewerkers en het Papageno Huis team zullen de Papageno jongeren er klaar voor zijn.

U bent van harte welkom in ons Papageno Huis om te genieten van een heerlijke lunch of kopje koffie, een concert of de kunstwerken aan de muur. Alle informatie vindt u op: https://www.papageno.nl/papageno-huis/restaurant-theater-en-activiteiten

Neem vooruitlopend op de veiling van de unieke schilderijen van Jan Roelof van den Brink een kijkje op de website: https://janroelofvandenbrink.nl/