Papageno Connect sluit aan!
door Laura Nagtegaal, coördinator Papageno Huis Laren

In de dikke van Dale vind je onder het woord CONNECT de vertaling ‘aansluiten’ en ‘contact maken’. Aansluiten en contact maken is voor mensen met de diagnose ASS al vaak ingewikkelder dan je denkt. En in de bijzondere omstandigheden van het afgelopen jaar niet veel makkelijker.

2021 03 13 LauraEen jaar geleden dachten we in Papageno Huis Laren: even een sprintje trekken, collega's werden ziek en testresultaten vlogen je om de oren. De geur van appeltaart veranderde in de geur van desinfect. Dagbesteding kon een periode niet open, gasten, vrijwilligers en ouders zijn niet meer welkom. Alle structuur, die juist zo belangrijk is, lijkt weg te vallen. Een sprintje lijkt een marathon te worden…..

Als een leeuw voel ik dat ik voor m'n welpjes moet vechten. Als coördinator van Papageno Huis Laren ben ik dagelijks in contact, met bewoners, dagbesteders, ouders, gasten, vrijwilligers en personeel. Voor kleine en grote dingen voel ik me altijd verantwoordelijk om bij te dragen aan goede zorg voor deze geweldige jongeren. Contact is een behoefte die iedereen heeft en echt niet zonder kan. Het cliché dat dit voor mensen met ASS minder belangrijk zou zijn, veeg ik altijd van tafel. Wie heeft er nou geen behoefte aan contact?

De kracht van Papageno werd bevestigd toen het platform ‘Papageno Connect’ in de lucht kwam. Het contact met de buitenwereld en de jongeren van het Papageno Huis in stand houden is het doel. In eerste instantie is het nog een beetje zoeken, alles wat nieuw is, is spannend. Niet alle jongeren lenen zich zo snel voor een filmpje dat viral gaat. Dat is best eng, de jongeren in ons huis zijn geen figuranten die twee keer een filmpje opnieuw willen opnemen en al helemaal niet willen doen alsof.

Als ik de initiatieven en ideeën voor Papageno Connect met de jongeren bespreekbaar maak en uitleg wat we ermee kunnen bereiken, zie ik de bekende glinstering in hun ogen. Er wordt weer gedacht in mogelijkheden. Na een jaar op de overleefstand voel ik de energie weer opkomen. We kunnen elkaar nog niet fysiek vasthouden, maar we gaan zeker niet loslaten.

Ik stel de vraag: wat zou jouw wens zijn om te bereiken met Papageno Connect? Ontwapenend zijn de antwoorden die ik hierop krijg. Pim zou zo graag zijn eigen expositie willen openen en deze online voor iedereen zichtbaar willen maken. Sanne wil graag een maatje voor het leven vinden om reizen mee te maken, maar weet niet hoe ze deze moet vinden. Een autiproof festival met silent disco organiseren. Het beste recept voor kokosbollen uit de Papageno keuken delen, zodat iedereen ervan kan genieten. Een voetbal challenge organiseren voor sportievelingen met ASS en zonder. Papageno’s got talent hoor ik voorbij komen en Daphne zou haar gedichten over de ervaring met haar diagnose willen delen.

Allemaal prachtige ideeën die nu met de geweldige  gift van de VriendenLoterij ontwikkeld kunnen worden. We kunnen dit platform gaan uitbouwen om jongeren in verbinding met de wereld buiten het eigen huis te brengen. Om te komen tot  ‘echt’ contact. We sluiten aan!

Kijk snel naar de leuke filmpjes op Papageno Connect, waarin onze jongeren glansrijke hoofdrollen vervullen! Heb je ideeën voor Papageno Connect of wil je eraan meewerken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

(De gebruikte namen zijn om privacy redenen gefingeerd)