Dennis Tarmidi is Integraal persoonlijk begeleider en instructeur sport en bewegen bij ’s Heeren Loo, werkzaam in Papageno Huis Laren. 

Waar staat ‘out of the box’ voor? Letterlijk betekent het ‘buiten de kaders denken’.
Ik denk als professional aan het onmogelijke, ik bekijk het geheel vanaf meerdere kanten en zoek naar mogelijkheden om te zien wat kan en vooral naar wat haalbaar is. Ik probeer te verbinden en contact te leggen tussen twee werelden die ver uit elkaar liggen maar het ook samen moeten doen. Sinds de start van het Papageno Huis ben ik een voorstander van het implementeren van sporten en bewegen. Ik heb kunnen aantonen dat samen sporten werkt bij jongeren met autisme.

Een mooi avontuur wat ik heb beleefd met de jongeren is het trainen voor en daarna lopen van de Viking Run. Het opbouwen van een band met de jongeren met wie je werkt om zo met z’n allen naar een doel toe te kunnen werken was geweldig. Eerst individueel aan de slag om te zien waar behoefte aan is en dan langzaamaan iemand zijn draagkracht vergroten. Het is voor mij een eer om met deze jongeren te mogen werken. Wanneer ze boven zichzelf uitstijgen en het voor hen ondenkbare toch halen ben ik trots. Het gaat om jongeren vertrouwen geven, om samen grenzen te verkennen. De volgende stap is het vormgeven van trainen in groepsverband.

2020 02 14 Dennis Tarmidi2

En dan is het zover: de dag van de Viking Run. Dan sta je ineens met 150 man een warming up te doen, hoe kan dit? Hoe gaan de jongeren met autisme hiermee om? Ik weet dat waar we aan gewerkt hebben zich op dat moment liet zien. Het samen vieren dat we als groep obstakels overwonnen om de finishlijn te halen. Het is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Ik zal ook niet vergeten dat ik al na 1 kilometer door mijn enkel ben gegaan! Ik heb de run kunnen uitlopen. Heb ik mezelf hier laten kennen? Nee natuurlijk niet. Het samenzijn en samenwerken heeft ons over de finishlijn gebracht.

Dit was de start. Het resultaat hiervan is dat sporten en bewegen met jongeren met ASS een vast onderdeel van ons programma is geworden. Ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik krijg binnen het Papageno Huis en dit is er één van. We bieden ons programma niet alleen binnen het Papageno Huis in Laren aan maar brengen het ook naar buiten. We werken samen met Family Fitness in Laren waar ik op dinsdagmorgen met een groep jongeren ga sporten. Zij staan net als wij open voor innovatie, het verbinden en het creëren van kansen via de sport.

Ik denk het ondenkbare ik denk ‘out of the box’.