‘Niet om wat je krijgt maar om wat je geeft’
door Christien Kuysters, directeur stichting Papageno Fonds

Vandaag viert Jaap van Zweden zijn 60ste verjaardag. In het programma ‘Podium Witteman’ dat speciaal aan deze gebeurtenis was gewijd deed Jaap een voor hem kenmerkende uitspraak:

‘Het gaat er in het leven niet om wat je krijgt, maar om wat je geeft’.

202012 12 viool jaapJaap en Aaltje van Zweden geven al jaren om kinderen en jongeren met autisme. Daarom richtten zij ruim 20 jaar geleden stichting Papageno op en openden ze in 2015 het Papageno Huis in Laren. Hun initiatief om via muziek de belevingswereld van jongeren met autisme mooier te maken is uitgegroeid tot een onafhankelijke organisatie die direct contact legt met ouders, kinderen, jongeren, professionals, de zorgwereld, wetenschappers en vrijwilligers. Papageno is mede dankzij Jaap inmiddels een bekende naam binnen en buiten Nederland. Alle betrokkenen van Papageno zijn er trots op dat één van de beste dirigenten ter wereld onze wereldwijde ambassadeur en motivator is.

En niet alleen Papageno heeft zijn sympathie, Jaap doet meer als het gaat om jongeren de kans te geven om zich te ontwikkelen via muziek. Afgelopen week doneerde hij nog zijn studieviool aan Monica, lid van het Leerorkest. Lees hierover in dit artikel.

Jaap geeft graag, dat is één van zijn belangrijkste drijfveren maar af en toe mag hij ontvangen.
Voor zijn verjaardag kreeg hij bij Podium Witteman als verrassing een uniek cadeau van Aaltje van Zweden. Uitspraken van hun zoon Benjamin zijn gebruikt als tekst in een speciaal gecomponeerd lied, geschreven door Jan de Meij. En dat is niet alleen een cadeau voor Jaap maar voor alle mensen die Papageno een warm hart toedragen. Beluister het lied via Facebook.

Het team van Papageno heeft geprobeerd om een uniek cadeau voor Jaap te maken, Emma en Patrick, twee getalenteerde Papageno kunstenaars hebben in samenwerking met Maja Boot van een viool en vioolkist een kunstwerk gemaakt waarin symbolisch belangrijke delen van zijn leven zijn verwerkt. De uitleg van de kunstwerken is ontroerend en laat precies zien waarom Papageno zo’n bijzondere plek is voor jonge mensen met autisme.

Patrick: “de rode draad in de vioolkist staat ook voor autisme dat door het leven gaat en waar je altijd rekening mee moet houden. In alle concerten maar ook in alles in het leven. Maar autisme zorgt ook voor mooie  gebeurtenissen en dat is waarom er een rose-blauwe draad verwerkt is als navelstreng die het muziek leven wordt.”

2020 12 12 jaap vioolEmma: “Je noemde het hele corona-gebeuren en dat je het eigenlijk ook wel een beetje fijn vond, dat alles even stopte. Want de viool is bijzonder en het dirigeren ook. Maar je gezin staat voorop. Daarom heb ik letterlijk je gezin voorop de viool gezet.”

Beste Jaap, we zijn blij dat we jou nu eens iets hebben kunnen geven en namens iedereen bij Papageno feliciteer ik je van harte met je 60ste verjaardag. We wensen jou en je gezin veel geluk en gezondheid!

Morgen, zondag 13 december, kunt u op NPO2 vanaf 19.10 uur genieten van ‘Fidelio’ door het Radio Filharmonisch orkest en Groot Omroepkoor, gedirigeerd door Jaap van Zweden. Allemaal ter ere van zijn verjaardag!