‘Met hart en ziel’ door Christien Kuysters, directeur stichting Papageno Fonds

Als ik aan mensen vertel dat ik bij stichting Papageno werk gaat de luisteraar vaak al snel op het puntje van de stoel zitten. “Wow wat leuk… werken voor een stichting… da’s vast een stuk relaxter dan bij een commercieel bedrijf.” Dit hoor ik heel regelmatig en ik vind het inmiddels wel grappig, ook al doet het geen recht aan de werkelijkheid.

Laat me dat eens uitleggen:
2021 02 06 Christien in keukenMijn To Do lijst bij Papageno is lang en divers want met ons kleine team gaan we dagelijks ambitieus aan de slag om ons doel te bereiken; ondersteuning van jonge mensen met autisme en hun naasten. Daarvoor bedenken we plannen en voeren ze ook zelf uit. Heel actueel zijn de gesprekken die we voeren over de essentie van Papageno... waar andere organisaties het zich kunnen permitteren om een extern bureau in te schakelen doet ons team dat gewoon zelf. Met collega's die al sinds de oprichting bij Papageno betrokken zijn tot aan de nieuwe collega's die nog geen jaar bij Papageno werken verwoorden we het Papageno gevoel naar Papageno visie. Heel belangrijk voor de nieuwe Papageno Huizen!

Om deze huizen in NL te ontwikkelen voer ik veel gesprekken over regionale ontwikkelingen over autisme en over de behoefte om een Papageno Huis in juist die regio te starten. 

Juist in corona tijd willen we in contact blijven met 'onze ' jongeren en hun naasten, daarvoor hebben we Papageno Connect op onze website gestart. We bedachten dat concept zelf en binnen de kortste keren wisten we dit te vullen met leuke en relevante informatie. Onze ambitie met Papageno Connect is helder: we willen zoveel mogelijk mensen bereiken omdat we weten dat daar behoefte aan is. Er is namelijk veel eenzaamheid onder mensen met autisme.

Een stichting zoals Papageno krijgt geen subsidie en moet zelf ‘zijn broek ophouden’ wat inhoudt dat we op allerlei fronten donaties en sponsorgelden moeten verdienen om onze ambities uitgevoerd te krijgen. Die fondsenwervende activiteiten vergen een creatieve blik en een gedisciplineerde administratie.

Een mooi voorbeeld van landelijke fondsenwerving is het grote benefietconcert dat stichting Papageno Fonds eens in de achttien maanden organiseert in het Concertgebouw. Dit is bij uitstek een avond om fondsen te werven en onze grote sponsors en major donors te bedanken voor hun vertrouwen in ons. Komend najaar verwachten we weer zo’n bijzondere avond te kunnen organiseren, een flinke klus maar wat een eer om er aan te mogen werken met een selecte groep musici.

En dan houd ik me nog bezig met bezig met organiseren van activiteiten, communicatiewerkzaamheden, netwerk uitbreiden, look en feel van deze Huizen vormgeven, hypotheken afsluiten en ga zo maar door. Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen, dat zou ook niet kunnen. Ik ben daarom heel dankbaar dat wij een vakkundig bestuur hebben met naast Aaltje en Jaap, ook Paul, Michiel, Gert en voorzitter Rutger Jan. Zij zetten zich vrijwillig en onbaatzuchtig in voor Papageno.

Samen met ons kleine team collega’s verzetten we bergen werk. Dat doen we met hart en ziel voor jonge mensen met autisme en hun naasten.