‘Maak de kunstenaar in je wakker’

2021 04 24 1Een tijdje geleden verscheen op Brainwash, een platform voor verrassende ideeën, een artikel van de jonge componist Merlijn Twaalfhoven. Hij vertelt hierin over de kracht van kunst bij het oplossen van (wereld) problemen en stelt dat willen we daarin slagen ‘we niet moeten wachten op beroemde kunstenaars, maar dat we de kunstenaar in onszelf wakker moeten maken’. Hij roept op om te twijfelen. ‘Twijfelen aan dat wat vanzelfsprekend is. Laten we de ruimte nemen om te gaan maken, om te experimenteren, te zoeken naar verbinding, naar nabijheid. Er ontstaat dan een noodzaak om te zorgen voor datgene wat je dierbaar is, ook al ligt het in de toekomst. Wacht niet langer. Besef: de tijd is nu. Het is aan ons!’

Componist Merlijn roept ook op om de kunst van de verbeeldingskracht te gebruiken. ‘Doe ik nu wel wat ik het beste kan? En doe ik dat op een plek waar het het hardst nodig is?’ Dat is precies wat we bij Papageno ook willen doen, allerlei kunstvormen en verbeelding inzetten om de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme te stimuleren. En op hun beurt kunnen zij volwassenen weer inspireren.

Papageno biedt veel mogelijkheden aan jongeren met autisme om ‘de kunstenaar in zichzelf’ te ontwikkelen en hun verbeeldingskracht te gebruiken. We faciliteren activiteiten en lessen in muziek, sport en spel, schilderen, beeldhouwen, koken en bakken. Ze worden hierdoor uitgedaagd om hun eigen creativiteit te ontdekken. En ze kunnen elkaar tijdens de dagbesteding bij Papageno ontmoeten en elkaar ook digitaal inspireren via ons online platform Papageno Connect.

2021 04 24 2Papageno wordt gedreven door optimisme over de mogelijkheden van kinderen en jongeren met autisme. We doen er alles aan om hun wereld groter te maken en te verbinden met de buitenwereld. Kunst kan hierbij juist dé verbindende factor zijn.

‘Kunst maakt datgene wat ongrijpbaar is tastbaar’ zegt componist Merlijn. Zo werkt dat ook bij onze Papageno jongeren. Zij gaan helemaal op in hun eigen kunstvorm en maken het tastbaar voor zichzelf, wat hen helpt om om te gaan met hun autisme. Vaak zijn ze er ook zó trots op dat ze het willen delen en laten zien aan anderen. Zo zijn kunstwerken van een aantal jongeren uit Papageno Huis Laren te bewonderen tijdens het Papageno Kunst Ommetje. Op 12 locaties in Laren wordt hun kunst ten toon gesteld. Ook vinden jongeren het een voldaan gevoel geven als hun kunstwerken worden aangekocht. En dat ze goed in de smaak vallen bewijst het aantal verkochte schilderijen en beeldhouwwerken.

Het Papageno Kunst Ommetje is nog te lopen of te fietsen tot en met 30 april. Download hier de routekaart en/of de aankoop van een kunstwerk.