Kerst in het Papageno Huis
door Laura Nagtegaal coördinator Papageno Huis Laren

We bereiden ons allemaal weer voor op de feestdagen. Bomen worden van zolder gehaald, rijen vormen zich bij Intratuin en de familie wordt zorgvuldig uitgenodigd met het aantal personen wat kan en mag in deze coronatijd.

Ook in het Papageno Huis bereiden we ons voor op de feestdagen. Jongeren van de dagbesteding kijken uit naar een weekje vakantie, vrijwilligers versieren samen met onze jongeren het huis, de kerstkaarten worden gedrukt en de oliebollen worden gebakken.

2020 12 19 Kerstboom in hal PHHet is ook met het voorbereiden van Kerst ‘anders denken’ in het Papageno Huis. Er staat een prachtige boom in onze centrale hal, waar voor de corona periode altijd iedereen binnen kwam. Vrijwilligers, dagbesteders, bewoners, personeel, ouders maakten daar een praatje in de gang. Dat praatje is er al een tijdje niet meer, in het hart van het huis. Maar die boom die komt er wel. Als Yuri op dinsdagochtend binnen komt verbaast hij zich erover dat er een boom staat. Yuri is blind en heeft autisme, hij tikt met zijn stok een bal uit de boom. ‘Oh staat hier een boom?’ Ik besef me dat Yuri er zo bij hoort, dat ik ben vergeten dat hij blind is. We maken er een grapje over: ‘er sneuvelen elk jaar wel wat ballen door mij grapt hij.’ Ook weten we dat we direct de dag na Kerst de boom weer weg halen. Kerst is dan gewoon echt voorbij en dan nog een week lang versiering is niet de bedoeling. Geen knipperende lichtjes in de bomen en doe maar gewoon een beetje normaal met al die schreeuwerige ballen en slingers.

Stan luistert non stop hetzelfde kerstliedje. ‘Driving home for Christmas van Chris Rea’, het is zijn lievelingslied en hij luistert hem elk jaar vanaf 6 december tot 26 december 15 keer op een dag. Hij vertelt mij dat het lied dit jaar hem minder vrolijk stemt. Iedereen werkt thuis en dan ‘drive je niet home for Christmas’. Ook deze traditie beleeft hij dit jaar anders.

Veel bewoners gaan met de feestdagen een paar dagen naar huis, en anderen willen juist niet naar huis. ‘Thuis is Papageno, daar woon ik zelfstandig en dan ga je niet meer een weekend naar je ouders. Dat doen volwassenen ook niet.’ Het is mooi om te ervaren dat onze bewoners Papageno als hun thuis ervaren. In hun appartementen worden ook bomen opgezet volledig naar eigen smaak en prikkels.

In ons atelier wordt gewerkt aan een collectie kerstschilderijen, het is prachtig om te zien welke associatie onze kunstenaars bij Kerst hebben. Zo zie ik traditionele engelen voorbijkomen, een schilderij van een amaryllis en een kerk. De beelden spreken voor zich en het raakt me om te zien wat de jongeren in beeld kunnen vertellen. 

We horen wat er allemaal niet mag van Premier Rutte, samen met 8 miljoen anderen kijken we de persconferentie en horen we op de achtergrond gefluit. Tenminste ik hoor gefluit. Een meisje naast me hoort alleen het gefluit en niet meer de stem van Premier Rutte. Ze vraagt me ‘waarom?’ Ik zeg: ‘sommige mensen doen gewoon een beetje dom.’

Wat kunnen we dan wél? Gelukkig een heleboel. Er is nog sprake van bezoek en de dagbesteding mag nog doorgaan. Zoals de premier het mooi verwoordt ‘voor de kwetsbare mens’. De oliebollen gaan we gewoon bakken. De schilderijen staan online. En alles mag versierd worden, als het dan 26 december alsjeblieft wel weer weg kan zijn.

We wensen iedereen fijne feestdagen en…. blijf vooral kijken naar wat er wél kan in 2021!

Kijk voor Kerstschilderijen en het bestellen van oliebollen in onze webshop. U steunt er onze jongeren mee!

(De gebruikte namen zijn om privacy redenen gefingeerd)