‘In contact blijven’
Door Anne Vriend, gz-psycholoog bij ‘s Heeren Loo en het Papageno Huis

Iedereen heeft het erover: “Wat een bizarre situatie!” En dat is het. Ook voor mij ziet het dagelijks leven er door de ‘Corona-crisis' compleet anders uit. Ik werk vanuit huis. Onze kinderen gaan naar de ‘thuisschool’. Een kinderverjaardag vieren we zonder bezoek. Alles wat we gewend zijn, gaat ineens anders. Er zijn veel vragen waar we geen duidelijk antwoord op hebben. Wanneer mogen we weer naar school? Wanneer kunnen we weer naar de sportclub? Wordt oma ook ziek? En dan al die berichten en beelden in de media. Indrukwekkend voor iedereen. Ook mijn kinderen worden er een beetje bang van.

Mijn gedachten gaan naar al die gezinnen met een kind met een autisme spectrum stoornis en/of een verstandelijke beperking. Voor hen is de situatie nog veel moeilijker. Veranderingen en onduidelijkheid leiden vaak tot onrust en stress. Door alle niet ingevulde tijd vallen ze vaak terug in ongewenste gedragspatronen. Sociale contacten zijn al ingewikkeld. Nu gaat het allemaal zo anders: de juf op het beeldscherm, bellen met de begeleider en iedereen staat ineens zo raar op 1,5 meter afstand.

Mijn werkdag vult zich met (beeld)belcontacten. Ik spreek met een moeder met vier kinderen. Alle vier hebben ze autisme en/of een verstandelijke beperking. Allemaal zijn ze nu thuis, want de dagbesteding is gesloten. De moeder heeft zichzelf even opgesloten in hun schuurtje, zodat ze rustig met mij kan bellen. Ik luister naar haar verhaal. Ze klinkt moe en wanhopig. Samen bedenken we wat zou kunnen helpen om deze weken zo goed mogelijk door te komen.

2020 03 27 Anne Vriend

Ik spreek Joost. Hij is in paniek, bang om ziek te worden. Hij vertelt dat hij met de deuren en ramen dicht in huis blijft uit angst voor het virus. Zijn handen zijn kapot van het wassen. Hij weet niet hoe zijn dagen in te vullen, al die lege tijd. Hij is in korte tijd teruggevallen in de dwanghandelingen, waar we in de therapie zo goed aan hadden gewerkt.

Ik spreek een begeleider met zorgen over Peter. Peter vult zijn tijd nu met gamen. Hij draait zijn dag- en nachtritme om. Hoe gaan we hem met zijn rigide gedragspatronen straks weer terug naar de dagbesteding krijgen? Ik probeer Suzan te bellen. Op verzoek van haar moeder, die zich zorgen maakt om haar boze buien. Maar Suzan wil niet bellen. Bellen vindt ze raar. Het is voor haar te moeilijk om te praten met iemand die je niet echt ziet. Ook spreek ik Koert. Met hem gaat het juist goed. Hij vertelt blij over de wandelingen die hij maakt. Sinds lange tijd zonder een koptelefoon op. Het is nu zo heerlijk rustig en stil op straat, zelfs midden in de stad.

Dan komt het bericht, dat de mensen die in een instelling wonen geen bezoek meer mogen ontvangen. Hoe leg je dat goed uit aan iemand met autisme of een verstandelijke beperking? Dat we dat doen om hen en de begeleiders te beschermen. Het zal veel stress en spanning geven. Dan is er juist meer behoefte aan nabijheid van die belangrijke anderen.
Ik ben onder de indruk van de gedrevenheid van iedereen in de zorg om de kwetsbare mensen bij te staan in deze tijd. Ook bij het Papageno Huis zie ik veel energie en creativiteit. Begeleiders bedenken alternatieve activiteiten voor de bewoners, die er nog zijn. Zoals samen taarten bakken en bezorgen bij de vrijwilligers. Begeleiders blijven goed in contact met de grote groep jongeren die nu niet naar de dagbesteding in het Papageno Huis kunnen.

Gelukkig is er de laatste week meer aandacht in de media voor de gehandicaptenzorg. Ik ben trots op ons werk. Ik ben blij dat ik dat ook mag doen voor het Papageno Huis. Een warme plek, waar zo vanuit de verbinding wordt gewerkt. Zelfs nu de deuren er een poosje letterlijk gesloten zijn blijven ze bij Papageno betrokken bij de bewoners, dagbesteders en ouders. Dit doen zij o.a. via Papageno in Contact een pagina op de website boordevol informatie over het coronavirus, workshops, leuke verhalen, grappige filmpjes en de mogelijkheid iets te leren.

Om privacy redenen zijn de namen in deze tekst gefingeerd.