Een interview met Jordy, deelnemer dagbesteding in het Papageno Huis in Laren door Pierre, vrijwilliger aldaar. 

Jordy, vertel eens iets over jezelf.
“Ik ben dus Jordy, 24 jaar, ben visueel beperkt, ik heb op een speciale school gezeten voor mensen met een visuele beperking. Ik heb een speciaal woontraject gevolgd om uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. Nu woon ik in een begeleid wonen project voor mensen met zowel een visuele beperking als een lichtelijk verstandelijk beperking. Om zo goed mogelijk in deze maatschappij te functioneren heb je wilskracht motivatie en ambitie nodig.” 

2021 04 17 JordiWat is jouw ambitie?
“Om ondanks mijn visuele beperking toch mee te doen in de maatschappij. Ik wil strijdbaar blijven, ook tegen instanties en bijvoorbeeld werkgevers, die te weinig rekening houden met mijn visuele beperking.” 

Hoe ben je zo bij het Papageno Huis terecht gekomen?
“Dat is gekomen via de coördinatrice van mijn woongroep die verschillende werkplekken en dagbestedingen aangeschreven heeft en daar kwam het Papageno Huis uit.” 

En wat houdt de dagbesteding zoal in voor  jou?

“Ik doe mee aan verschillende activiteiten zoals sporten en met name cardio (Pierre: volgens mij had je al een goede conditie want je was een fanatiek hardloper, met begeleiding natuurlijk), ook de toneelcursus volg ik met groot plezier en dat heeft mijn leven persoonlijk verrijkt. Ik kom beter voor mezelf op en leer mijn grenzen beter kennen. Ook is de vleugel die hier in huis staat voor mij heel belangrijk, het neusje van de zalm. Ik bespeel zelf ook een aantal instrumenten, ben drummer geweest in een bandje, heb tien jaar muziekles gehad van een docent, speel gitaar, akoestisch en bas en viool. Ik hoop dat mijnheer van Zweden dat kan waarderen. (Pierre: dat weet ik wel zeker Jordy). Verder fiets ik wekelijks samen met mijn buddy's Pierre of Wim op de duofiets en geniet ik van een goed gesprek en de activiteit.”

En wat is verder je intentie?
“Mijn intentie met deze blog is om mensen ervan te overtuigen dat je, ondanks een beperking, mee kan doen met de maatschappij, niet alleen met arbeid maar ook met het bespelen van een instrument, het meedoen met activiteiten, laten zien wat je kunt. Blijf niet hangen in negatieve gedachten. Ik wil iedereen aanraden: haal alles in huis aan activiteiten wat je leuk vindt. Succes gegarandeerd!!

Naar het Papageno Huis gaan is altijd weer een feest, ik voel me hier erg op m'n gemak en veilig. Ik kijk er elke week weer naar uit om mee te doen met de activiteiten. Ik kan me ontwikkelen en heb een band kunnen opbouwen met de andere deelnemers. Bij Papageno denken ze in mogelijkheden, dat ik aan zoveel verschillende activiteiten kan deelnemen is echt fantastisch.”