‘Het Papageno Virus’ door Caroline van den Sigtenhorst- van den Broek
Coach Levensloop begeleider autisme en Initiatiefnemer Papageno Huis Zutphen

Als levensloop begeleider autisme, werk ik, in opdracht van het VAB (Vanuit Autisme Bekeken) mee aan een pilot van het ministerie van VWS. Mijn opdracht neem ik bloedserieus. De lat leg ik hoog om wensen en grenzen van deelnemers in kaart te brengen. Met vallen en opstaan willen we dromen waarmaken; mijn deelnemers met autisme en ik, binnen de grenzen van onze aardse werkelijkheid. Uit hoofde van die functie ging ik op zoek naar passend begeleid wonen voor mijn deelneemster van 24 lentes jong. De moeder van de jonge dame had deze zoektocht al vele malen moedig doorlopen in onze regio. Deze had slechts geresulteerd in een voor beiden traumatische ervaring, waarbij de ontwikkeling van mijn deelneemster achteruit was gehold. Voorzichtigheid was dus geboden.

2020 06 05 Caroline ZuthpenIk hoorde de moeder praten over de Stichting Papageno. In december 2019 trof ik Christien Kuysters op de NVA conferentie, die ik samen met de persoonlijke begeleidster van Ella bezocht. Ik vertelde over onze zoektocht en al snel was een uitnodiging om het Papageno Huis Laren te bezoeken geboren. Er bekroop ons een tintelend gevoel….. Nog nergens was ik mij bewust van het feit dat het Papageno Virus mij besprongen had.

Op een zonnige maandagochtend togen de moeder en ik naar Laren, met het gevoel van twee meiden die zich verheugden op een schoolreisje. Waar kwam dat gevoel toch vandaan? In Laren troffen we een warm onthaal. We kregen informatie over de mogelijkheid in Zutphen een Papageno Huis te starten. We kregen een rondleiding en we genoten van een oog- en tongstrelende lunch, die enkele jongeren met autisme tevoorschijn getoverd en geserveerd hadden.

Er volgden maanden van mijn netwerk aanspreken in Zutphen, om te bezien of er ook een wens leeft in Zutphen, naar Papageno opvang en ontwikkeling voor kwetsbare jongeren met autisme. Als een jonge hond rende ik door Zutphen om anderen aan te steken met mijn Virus. Gisteren hadden we een gesprek met Annelies de Jonge, wethouder te Zutphen en een Papageno denktank, om de mogelijkheden voor een Papageno Huis Zutphen voorzichtig in kaart te brengen. Ik voelde me een jarige in afwachting van haar cadeautjes.

Het moge duidelijk zijn. Ik heb het Papageno Virus te pakken!

Wat is dat dan het Papageno Virus? Het Papageno Virus is wat mij betreft één bak onvoorwaardelijke liefde. Een thuis bieden aan jongeren met autisme, waarin je afgestemd jezelf mag zijn. Een huis waarin je vanuit alom aanwezig vertrouwen kunt ontspannen, in een voor jou spannende wereld. Een huis waarin kunst in welke vorm dan ook je helpt de kunstenaar in jezelf ruimte te bieden, want scheppers zijn we allemaal. Een huis waarin de samenleving dansend binnen wandelt om je een hand te geven en te vragen: “hé, kom je mee buitenspelen, want het leven is zo leuk!”