Robbert Jan Majoor, kok leermeester, legt in deze blog uit wat het Papageno restaurant zo uniek maakt én nodigt iedereen uit om te komen lunchen of koffie drinken.

Twee jaar geleden attendeerde iemand mij op de vacature voor chef in het Papageno Huis. Ik had 20 jaar lang met plezier gewerkt bij een Larens restaurant en toen dat dicht ging ben ik bij een andere horecazaak gaan werken. Dat was mijn wereld; keihard knallen en zorgen dat alle gasten tevreden de deur uit gingen, daarna met het team nog iets drinken en dan moe en voldaan naar huis. Het was voor mij de gewoonste zaak van de wereld om alle avonden te werken. Maar door dat werk zag ik mijn kinderen voor mijn gevoel te weinig. Daar kreeg ik last van en de vacature van het Papageno restaurant zette mij aan het denken… werken in en lunch restaurant, zou dat iets voor mij zijn?

2020 07 24 Robbert JanVoordat ik een sollicitatiebrief heb gestuurd gingen mijn vriendin en ik eerst lunchen in het restaurant. Ik was onder de indruk van het prachtige Papageno Huis én van het restaurant zelf. De jongeren in de bediening waren heel attent en het eten was heerlijk. Veel beter dan ik had gedacht van een restaurant waar mensen met autisme werken. Ik gaf complimentjes en de jongeren straalden van trots.

Na een paar gesprekken bleek dat ik aan het werk mocht in het Papageno restaurant. Maar eerst ging ik een dagdeel op proef werken om te kijken of het wederzijds zou bevallen. Yo, mijn vriendin werkt in de zorg en gaf me nuttige tips. De belangrijkste daarvan was: ‘blijf jezelf’. Eerlijk gezegd was ik best nerveus om kennis te maken met de jongeren, ik was de ‘harde’ horeca immers gewend. Vanaf het eerste moment voelde ik me thuis in de Papageno keuken, er heerste rust en de jongeren waren heel leergierig. Mijn nieuwe collega’s zorgden ervoor dat ik me direct welkom voelde. Ik was heel blij dat ik hier mocht gaan werken.

Inmiddels zou ik niet anders meer willen, ik kan de jongeren veel leren over het horeca vak en over alles wat met eten te maken heeft. Maar ik leer ook heel veel van de jongeren zelf. Ze voelen het bijvoorbeeld meteen als ik niet goed in mijn vel zit en zeggen dat ook direct tegen me. We communiceren heel open met elkaar over het werk maar ook over hun eigen leven en dan is het heel fijn dat ik hun een stapje verder mag helpen in hun ontwikkeling.

Ik ben heel blij dat ik de stap heb kunnen zetten naar dit restaurant en deze manier van werken met de bijzondere jongeren met autisme. Ik zou alleen willen dat meer mensen het Papageno restaurant zouden bezoeken. We maken zulke mooie producten. Alles is vers gemaakt; zelfs brood wordt in huis gebakken. Elke dag worden er verse taarten en koekjes gebakken en dagelijks zijn er nieuwe gerechten die door de jongeren zelf worden gemaakt. Het Papageno terras is het rustigste terras van Laren waar de corona-regels heel strak worden nageleefd, dus ook oudere mensen kunnen veilig komen koffiedrinken of lunchen. Iedereen is van harte welkom om te komen kennismaken met dit bijzondere restaurant, deze zomer krijgen alle bezoekers een zakje koekjes gratis mee naar huis.

Het Papageno Huis restaurant aan de Naarderstraat 77 in Laren is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, op maandag krijgen de jongeren les en kunt u het trainingsmenuutje ophalen om thuis op te eten. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 035-5388091. In de Papageno Webshop zijn ook overheerlijke producten uit de keuken te bestellen. Zoals verse taarten en BBQ pakketten.