Het geluksgevoel van de Papageno Zondagochtend concerten
door Annebé Posthumus Meyjes, vrijwilliger in Papageno Huis Laren

Gisteren voor het eerst weer in het Concertgebouw geweest na lange tijd stilte… ook na lange tijd stilte om mij heen… Immers we zagen geen familie, geen vrienden, alleen het hoognodige mochten we doen. Wat je wél kon doen in deze moeilijke Coronatijd is, muziek luisteren…. Via je eigen Spotify of gewoon een heerlijke ouderwetse CD opzetten. Of via de Papageno muziekstream het zondagochtend concert beluisteren.

Deze zondagochtend concerten in het Papageno huis zijn inmiddels beroemd! Er komen veel mensen op af iedere zondag weer! Het kán nu ook weer, na aanpassingen en allerlei goede voorzorgsmaatregelen ten aanzien van de 1,5 meter afstand.

2020 07 03 zondagochtendconcertenWat mij opvalt is dat mensen zo gelukkig worden van muziek luisteren. Het geeft je brein een boost en je maakt gelukshormonen aan. Dit is al bewezen door Erik Scherder, professor en hoogleraar neuropsychologie. Hij schreef meerdere boeken over de werking van muziek in ons brein en hoe dit zich uit in ons gevoel en onze belevingswereld. Ook kinderen en volwassenen met autisme kunnen veel baat hebben bij muziektherapie. Het Papageno Huis is een woonomgeving voor jong volwassenen met autisme en zij wonen hier gedurende korte of langere tijd. Ze worden bij de dagelijkse bezigheden betrokken, wat kan inhouden dat zij in de keuken werkzaamheden verrichten, in de bediening helpen bij de concerten op zondagochtend of anderszins. Er is voldoende aanbod om hen te helpen en klaar te ‘stomen’ voor een plekje in de reguliere maatschappij. Muziek draagt daar ook veel goeds aan bij, evenals andere kunstvormen zoals schilderen.

De meeste mensen die zondagochtend naar het concert komen luisteren, gaan blij de deur weer uit. De dag is goed begonnen en er zijn veel gelukshormonen aangemaakt. Men voelt zich opgetogen. De musici die het concert verzorgen zijn veelal studenten van het Conservatorium uit Amsterdam die in hun laatste jaar zitten of een master volgen. Het zijn bijzondere talenten en we zullen ongetwijfeld nog veel van hen gaan horen in de toekomst. Het is ook nodig dat wij hen blijven uitnodigen en dat u dus onze concerten komt bezoeken.

Musici hebben het heel zwaar gehad de laatste maanden. Ik pleit ervoor om uzelf een gunst te bewijzen en uzelf een fijne zondagochtend te bezorgen en de jonge talenten op weg te helpen in hun carrière!

2020 07 03 zondagochtendconcerten2Bezoek onze zondagochtend concerten; uw brein wordt er vrolijk van en u gaat de zondag met een geluksgevoel tegemoet! Ik wens u mooie concerten in ons Papageno Huis!

Note van de redactie:
Annebé zorgt er wekelijks vrijwillig voor dat de musici hun programma, cv en foto op tijd inleveren zodat de bezoekers van het koffieconcert alle informatie over het concert kunnen lezen.

Koffieconcerten in het Papageno Huis worden altijd verzorgd door (master) studenten van het Conservatorium van Amsterdam.

De concerten beginnen om 11.30, vanaf 11.00 zijn gasten welkom voor koffie met iets lekkers. In verband met corona is het nog niet mogelijk om na het concert te lunchen in het Papageno restaurant. Reserveren is in verband met corona verplicht via www.papageno.nl/papageno-huis/koffieconcerten