Het belang van de Autismeweek, door Christien Kuysters directeur stichting Papageno Fonds.

Elke week is er wel een thema waar in Nederland aandacht aan besteed wordt. We hebben de week van het lied, van het vlees of juist niet. Er zijn weken voor ziektes maar ook voor gezonde levensstijlen. Al die weken staan bol van de goede bedoelingen en vragen, vaak terecht, aandacht voor een thema dat veel mensen raakt. Zo ook de Autismeweek.

Gisteren was het Wereld Autismedag. In ons land leven 200.000 mensen met autisme en ze zijn allemaal anders. De één is slim en snel en de ander begrijpt niet zoveel van de wereld om zich heen. En dan zijn er in het Autisme Spectrum ook nog allerlei varianten. Zowel mannnen als vrouwen en dus meisjes en jongens kunnen autisme hebben of autist zijn. Het is maar net hoe je het wil zeggen. Iedereen heeft daar een eigen mening daarover. Studente Riley Buysman schreef daar een tijdje geleden een mooie blog over.

Een overeenkomst tussen al die mensen met autisme is dat je, op het eerste gezicht, niet ziet dat ze autisme hebben. En dat heeft grote gevolgen. De maatschappij herkent de spelregels niet die het leven van iemand met autisme veel gemakkelijker maken en waardoor iemand beter een plek in de maatschappij vindt. Sommige autisten kunnen zich daarbij neerleggen en passen zich aan, vaak ten koste van zichzelf. Voor anderen is de maatschappij te ingewikkeld met teveel prikkels en spelregels die voor hen niet te begrijpen zijn. Dat veroorzaakt veel eenzaamheid. Lees hierover in een artikel op nu.nl gepubliceerd op Wereld Autismedag.

Bij Papageno trekken we ons dat aan en willen juist de connectie met de maatschappij versterken zodat iedereen er een passende plek kan vinden. Via Autisme Jonge Kind zijn we in contact met ouders van jonge kinderen met het vermoeden van autisme. Door Papageno Muziektherapie helpen we kinderen om te communiceren en via muziek met hen in contact te komen. In het Papageno Huis in Laren en straks in Friesland leren we, samen met zorgpartner ’s Heeren Loo, jongeren om in contact te zijn met de maatschappij.

Dankzij een donatie van de VriendenLoterij kan het Papageno team nu Papageno Connect ontwikkelen, dat wordt een online platform waar mensen met autisme elkaar kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld omdat ze dezelfde hobby hebben of omdat ze dezelfde vragen hebben en tegen dingen aanlopen. Na het online contact kunnen ze elkaar ontmoeten in een Papageno Huis waardoor er werkelijke ontmoetingen ontstaan. Als dat lukt dan is het wat mij betreft elke week Autismeweek!

Het is fijn dat er in de Autismeweek veel informatie over autisme wordt gedeeld: @Birsenbasaar @keesmomma @wouterstaal @aaltjevanzweden @anneliesspek @nva. Zij doen fantastisch werk om autisme onder de aandacht te brengen.

Wil je meedenken over Papageno Connect? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.