Grensverleggend inclusief door Ingrid Peters, locatiedirecteur Papageno Huis Laren.

“Doen jullie mee met het erfgoedfestival?” Deze vraag kreeg ik in februari van Laura Grijns, regioconservator Gooi & Vechtstreek. Het Erfgoedfestival is een festival waarbij musea en andere culturele organisaties zich verbinden om samen op een eigentijdse manier cultuur, natuur en historie regionaal en aan de hand van een thema een podium te geven. Dit jaar is dat het prachtige thema ‘grensverleggers’.

2021 06 05 ErfgoedfestivalDit thema sluit naadloos aan bij de essentie van Papageno Huis Laren. In ons huis wonen en werken jongeren met autisme. Samen met onze zorgpartner ’s Heeren Loo bieden wij een veilige omgeving waarin ontwikkeling van de jongeren centraal staat. Dat doen wij onder andere door de buitenwereld naar binnen te halen. Anders gezegd, door steeds weer de interactie met mensen met en zonder autisme te stimuleren. Daarmee vergroten wij de wereld voor beide doelgroepen met als hoger doel meer inclusiviteit in de samenleving tot stand te brengen.

Daarom is grensverleggend inclusief de insteek die wij hebben gekozen voor onze deelname aan het Erfgoedfestival. Wij hebben hiertoe de samenwerking met de Larense middelbare school Laar en Berg gezocht en onze plannen om de jongeren van beide organisaties te laten samenwerken, voorgelegd aan Loes IJkelenstam, rector en Eva Goossens, MYP coördinator. Laar en Berg is een internationale school en leidt haar leerlingen op tot wereldburgers; mensen met respect voor de ander, wie de ander ook is. Kort gezegd: we hadden meteen een klik, hebben de mouwen opgestroopt en zijn aan de slag gegaan.

Wat heeft het Papageno Huis voor dit festival op het programma staan?

Grensverleggend sporten
Wij starten medio juni met een sportieve activiteit. Tijdens een drie uur durende spinning marathon wordt  in duo’s gefietst. Jongeren van het Papageno Huis met leerlingen van Laar en Berg. Dankzij LO/Sportorganisatie Koninklijke Landmacht komen er 30 spinningfietsen buiten op het terrein voor het Papageno Huis te staan. Onder leiding van trainer Mike worden de duo’s aangemoedigd om vooral de eigen fysieke grenzen te verleggen.

Grensverleggende muziek
Eind juni vindt bij het Papageno Huis het Radio Zomerconcert plaats. Yvonne Verburg en haar collega’s van Radio NH Gooi in Business maken dan een fantastische live uitzending vanuit het Papageno Huis. Bewoners, dagbesteders, hun ouders en de vrijwilligers die bij Papageno betrokken zijn, kunnen dan genieten van muzikale grensverleggende optredens, o.a. van Sonny Inc en de jongeren van onze muziekgroep. Deze uitzending is de opmaat naar het Grote Papageno Zomerconcert op 4 september bij Restaurant ‘Rust Wat’ in Blaricum, dat voor iedereen toegankelijk is.

Logo ErfgoedfestivalGrensverleggende creativiteit
Onze creatieve jongeren zijn net zoals enkele leerlingen van Laar en Berg ondertussen hard aan de slag om portretten te maken van hedendaagse grensverleggende vrouwen. Te beginnen met een portret van Aaltje van Zweden, zij heeft een grensverleggende visie op autisme en richtte daarom het Papageno Huis op. De portretten worden in augustus geëxposeerd. In september wordt Aaltje ter afsluiting van de expositie samen met Jan Rudolph de Lorm in Singer Laren geïnterviewd over kunst in het algemeen en specifiek voor mensen met een beperking, zoals autisme.

Grensverleggend menu
Tot slot biedt het horecateam gedurende de hele periode van het festival een grensverleggend lunchmenu aan. Een heerlijk driegangenmenu, bereid door de jongeren van het Papageno restaurant onder begeleiding van de koks. Benieuwd wat er op het menu staat? Kom langs en laat je verrassen. Dat kan elke dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur.

Voor meer informatie over het Erfgoedfestival kun je terecht op de website van het Erfgoedfestival