Freek en juf Lara, een heerlijke muziekband
door Anke Delfos, moeder van Freek

2021 03 20 Freek muziektherapie.jpgHet is woensdagmiddag 15.15 uur. Freek zit al op de uitkijk. Als ik aan hem vraag, wie komt er vanmiddag? “Juf Lara” is zijn reactie met een glimlach van oor tot oor. Juf Lara brengt namelijk de zo belangrijke muziek bij ons in huis. Elke week een vast moment voor Freek, waar hij zich op verheugt. Juf Lara brengt door de muziek nog zoveel meer, het plezier en het spelen met de onderdelen van klank en ritme. Met genoegen luister ik naar Freek zijn enthousiasme voor de diverse liedjes en instrumenten. Dat begint overigens al bij aankomst van juf Lara. Er wordt steevast door Freek onderhandelt over de instrumenten die Lara mee naar binnen brengt. Het liefst wil Freek zijn vaste instrumenten, gelukkig laat hij toe dat Lara ook andere nieuwe instrumenten aan toevoegt. En dat is dan ook wel weer spannend want het brengt nieuwe muziek en dus ook andere combinaties. Dat betekent aanpassen en ervaring opdoen met andere tekst, ander ritme en ander samenspel.

De les, ja kun je het een ‘les’ noemen want het is een en al plezier, duurt drie kwartier en gaat redelijk volgens een vast stramien. De start is met een welkomstlied en het eindigt met een slotlied.  Freek kent ze na zoveel jaren uit zijn hoofd. Hij speelt mee op de gitaar en helpt Lara als ze even een zin of een deel overslaat. Ja, laat dat maar aan Freek over, hij houdt je wel bij de les en wil het hele lied spelen.

Lara probeert elke keer wel iets nieuws uit met muziek. Het vertrouwen van Freek in Lara is groot.  Want na het nieuwe muziekstuk of instrument volgt altijd iets bekends. Belangrijk bij alle onderdelen is de interactie tussen Freek en Lara via de muziek. Dit komt sterk naar voren als er bijvoorbeeld op trommels wordt gespeeld. Kan Freek de ingezette ritmes van Lara volgen of kan hij er op reageren?  Dit luisteren en reageren en ook zelf een ritme weer teruggeven is iets wat hij in de vele uurtjes met Lara heeft geleerd. Er komen steeds meer variaties uit zijn handen.

En dan klinkt er opeens in de woonkamer een canon: ‘the lion sleeps tonight’.  Wow dat klinkt goed! Terwijl Lara de melodielijn zingt, gaat Freek met de Engelse tekst aan de slag. Dit had ik niet verwacht. Vol trots kijk ik hem aan en geef hem een applaus als het nummer is afgelopen.  Halverwege de drie kwartier is er altijd een rustmoment. Freek speelt op citer zelfstandig een aantal liedjes. En Lara kan dan even haar kop thee opdrinken. Het aantal nummers dat hij zelf kan spelen groeit steeds en zelfs met enige begeleiding op de gitaar kan hij zelf de nummers vervolmaken. 

Maar de muziek is van Lara. Dus toen wij enige tijd geleden de koffer met citer en muziekbladen voor een vakantie leenden, kreeg ik Freek niet zover dat hij dat samen met mij wilde proberen. Nee, die koffer hoort bij Lara en de muziek op woensdagmiddag. Dus die muziekband koesteren we en Freek beleeft er heel veel plezier aan.

Tot de volgende week. Wie komt er dan Freek? “Juf Lara!”

Wil je meer weten over Papageno Muziektherapie, kijk dan op onze website.