‘Excuses aan Premier Rutte’ door Laura Nagtegaal coördinator Papageno Huis Laren

Lieve meneer Rutte…. Hierbij mijn excuses.

We hebben u vaak de schuld moeten geven van de lastige regels die we onze jongeren van Papageno moesten opleggen. Uitleggen van 1,5 meter afstand, geen bezoek, niet naar oma of zo vaak je handen wassen. Heel wat keren was mijn antwoord: “omdat het moet van Meneer Rutte”. De bewoners van het Papageno Huis waren niet altijd even blij met u. Er is mij gevraagd waarom... Waarom mag jij wel naar huis en naar je gezin? Waarom mag ik mijn vriendje dan niet zien, ik wil zo graag naar mijn oma op haar 80ste verjaardag.

2020 05 29 Laura RutteEr is mij gevraagd of ik u alsjeblieft alsjeblieft wilde bellen, “Laura wil je vragen of ik voor 1 keer m’n moeder mag zien, het is al 7 weken geleden”. Ik belde u dan maar weer, en vertelde de volgende dag dat u “NEE” had gezegd. Je liegt dan eigenlijk wel tegen je cliënt. Maar ik had dan wel een antwoord. Virussen uitleggen met het verhaal van ‘Nijntje en het virus’ daar trappen ze niet allemaal in. Maar het moet van Meneer Rutte” daar kom je nog net mee weg.

Papageno levert zorg, zorg voor vitale mensen met ASS. Maar aangezien het zorg is, zijn de regels net als andere ‘zorg’. De afgelopen weken hebben we voor hele ethische keuzes gestaan, keuzes waar ik zelf en wij als team ook niet altijd achter stonden. Het is vreselijk moeilijk uit te leggen, waarom de regels voor zorgcliënten anders zijn dan voor jou en mij. Maar er zijn regels, regels van Meneer Rutte.

De komende periode worden deze regels weer anders. Dit gaat heel veel vragen van onze jongeren en ons team. Maar we staan te poppelen om het huis weer te laten bruisen met alle maatregelen die we hiervoor moeten nemen, en deze zijn streng. We doen er alles aan om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen en zo gezond mogelijk onze activiteiten weer te laten verlopen.

Een Papageno Huis met 1,5 meter afstand is en wordt een uitdaging, maar door het vertrouwen van de jongeren, ouders, verwanten en team gaan we dat aan. Vijf jaar lang hebben we hier in geïnvesteerd, altijd onder het motto “laten we nou eens kijken wat ze wél kunnen”. Ook nu gaan we daar naar streven.

Nogmaals excuses Meneer Rutte, en wat fijn dat u elke keer opnam…..