Aan het begin van het voorjaar was het leven in het Papageno Huis nog heel normaal; 12 jongeren bewoonden er hun appartement en 60 jongeren kwamen elke week voor dagbesteding naar Laren. Het Papageno Huis rook naar koekjes en appeltaart, er klonk muziek en de Papageno chauffeurs Alex, Rob en Frans reden af-en-aan om jongeren te halen en te brengen. Deze mannen spelen een belangrijke rol voor de Papageno jongeren, zij maken immers het eerste contact op de dag en horen dan ook de eerste verhalen. En bij het terugbrengen luisteren ze naar de ervaringen van de Papageno dag. In corona tijd zijn zij ook belangrijk; Rob bleek een perfecte tuinier, Alex sprong spontaan in zijn auto om spullen weg te brengen en Frans maakte veilige ritjes met een jongere die het moeilijk had.

Heel geduldig hebben we ons aan de corona spelregels gehouden en hebben we in een stil Papageno Huis gedaan wat we konden doen; het huis en de tuin zien er weer piekfijn uit. Jan had de regie voor deze grote klus, onze huismeester ziet alles wat er gedaan moet worden en probeert zoveel mogelijk klussen geklaard te krijgen in het grote huis. Maar zodra hij in de gaten heeft dat een jongere wat extra aandacht nodig heeft laat hij alles vallen voor een gesprek of een wandeling. Een andere stille kracht in het Papageno Huis heet ook Jan, hij werkt al jaren bij ’s Heeren Loo en gebruikt deze ervaring voor dagelijkse ondersteuning met een spelletje, een wandeling en vooral een luisterend oor. Jan blijft altijd rustig en gelijkmatig en dat is een eigenschap die voor jongeren met autisme belangrijk is. Robert, onze chef, maakt vanuit zijn huis creatieve plannen voor de horeca-dagbesteding die na de corona mag worden opgestart en houdt telefonisch contact met de jongeren die in het restaurant werken.

2020 05 22 Dennis TarmideDeze blog draag ik op aan Dennis; vanaf de start van het Papageno Huis was hij betrokken bij de jongeren. Een beer van een kerel, mega-sportief. Persoonlijk begeleider van een paar jongeren met autisme. Als je Dennis als begeleider hebt kun je meters maken want hij staat altijd voor je klaar en zegt wat je goed doet maar ook wat je kunt verbeteren. Ik heb jongeren onder zijn begeleiding zien groeien van onzekere jongens tot eigenzinnige jonge mannen. En die Dennis kreeg corona, heel erg corona. Hij heeft gevochten voor zijn leven en is nu weer thuis bij Kitty, zijn grote liefde. Aan de stapels kaarten die die verstuurd zijn kun je zien hoe geliefd Dennis is bij de jongeren en collega’s. Hij gaat een periode van revalidatie tegemoet en ik weet zeker dat hij daar weer ijzersterk uit zal komen, ik hoop hem snel weer te zien.

Door Dennis realiseren we ons extra goed hoe essentieel het is om de corona maatregelen te volgen want als zelfs die sterke Dennis het kan krijgen zijn we allemaal kwetsbaar. Maar toch is de behoefte groot om weer, op een veilige manier, op te starten met activiteiten om de jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling. De wetgeving biedt mogelijkheden en die grijpen we met beide handen aan. Robbert Jan neemt het initiatief daarvoor in de Papageno keuken. Nadat hij de keuken in de quarantaine tijd helemaal op orde heeft gemaakt is hij nu de motor achter de initiatieven die komende week starten: coffee-to-go, taarten op bestelling, BBQ-pakketten, picknicks en aanstaande woensdag een Papageno drive-in-carwash!

Nawoord:
Met Dennis gaat het goed, de corona besmetting heeft plaatsgevonden aan het begin van de corona tijd, hij is niet meer in het Papageno Huis geweest en heeft geen contact gehad met jongeren. Er zijn geen andere corona-besmettingen geweest in het Papageno Huis en alle richtlijnen van zowel RIVM als ’s Heeren Loo worden strikt opgevolgd.