‘Een dubbel gevoel’ door Jurgen Fransen, gastheer bij Papageno Huis Laren

Een klein jaar geleden ben ik als gastheer voor de donderdag begonnen bij Papageno Huis Laren. Ik was hier net in de buurt komen wonen en was een keer langs het mooie pand op de Naarderstraat gefietst. Later las ik op de website hoe het Papageno Huis jongeren met autisme en hun naasten steunt. En dat ze dat onder andere doen 2021 03 06 Jurgen vrijwilligersdoor nuttige dagbesteding aan te bieden, maar ook door de ‘buitenwereld’ naar binnen te halen in het huis. Bijvoorbeeld door lunches aan te bieden die door de jongeren worden bereid en geserveerd.

Dit alles sprak me erg aan en ik heb met Diana Tarmidi (de coördinator van de vrijwilligers) contact opgenomen over de mogelijkheden om gastheer te worden. We hadden gelijk een goede klik en ik kon meteen in maart beginnen. Ik zou, tussen 10.00 en 14.00 uur, onder andere gasten voor de lunch ontvangen en aan geïnteresseerden informatie geven over het huis en de activiteiten die we daar organiseren, zoals de zondagochtend koffieconcerten. En natuurlijk regelmatig een rondje verse koffie en thee doen.

Net zoals zoveel dingen het afgelopen jaar kreeg ook het gastheerschap een heel andere invulling door Covid 19. Het restaurant moest al snel dicht voor gasten en ook de concerten werden gestaakt. Het allerbelangrijkste was natuurlijk dat de normale gang van zaken zoveel mogelijk door kon blijven gaan voor de bewoners en de ‘dagbesteders’. De gastheerrol werd een rol als coronacoach waarbij ik vooral lette op het zo goed mogelijk opvolgen van de coronaregels. En ik zorgde voor extra hygiëne in het huis door regelmatig de deurkrukken en het sanitair te desinfecteren. Zo kreeg ik van één van de vaste bewoners al snel de bijnaam ‘playboy’…

Omdat er nu minder bezoekers konden komen had ik meer tijd om dingen met de jongeren te ondernemen. Bijvoorbeeld even samen boodschappen doen of het Papageno weekmenu (een aanrader!) te flyeren. Als je een mail stuurt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan kun je aangeven dat je voortaan de aankondiging van het weekmenu wilt ontvangen, zeker doen!

Ook is er meer tijd voor een gezellig bakkie koffie bij de balie, bijvoorbeeld met Willem of één van de begeleiders. Voor mij is Papageno Huis Laren juist door Corona misschien wel extra knus geworden. Ik kwam in elk geval al een jaar lang elke donderdag met een voldaan gevoel thuis na mijn vaste ‘Papagenodag’.

Vandaar mijn ‘dubbele gevoel’: sinds eind februari heb ik een fulltime baan die ik niet kan combineren met mijn vaste donderdag in het Papageno Huis. Hoewel ik erg blij ben met deze baan zal ik de jongeren, de medewerkers en de andere vrijwilligers erg gaan missen. Dit is dan ook gelijk een oproep aan alle lezers: ben jij of ken jij iemand die interesse heeft in een leuke vrijwilligersjob in het Papageno Huis, neem dan, net als ik heb gedaan, contact op met Diana Tarmidi op 035-5388091. Je zult er geen spijt van krijgen!