Een bijzonder concert
door Bas Menninga, vrijwilliger Papageno Huis Laren

Het voelt als een eeuwigheid geleden dat ik onbezorgd door Laren liep, zonder dwingende teksten als ‘houd 1,5 meter afstand’ en ‘bedek uw gezicht met een mondneusmasker’. Het voelt bijna net zo lang geleden als de laatste keer dat we met z’n allen genoten van het Papageno Zomerconcert. Nu heb ik goede hoop dat we dit jaar in juni wél weer kunnen genieten van dit unieke openlucht concert bij de vijver van ‘Rust wat’.

2021 01 23 Bas MenningaVelen die het Papageno Huis een warm hart toedragen, zijn bekend met het Papageno Zomerconcert. Dit bijzondere evenement, waarbij de kracht van stichting Papageno bijzonder mooi tot uiting komt, wordt alweer sinds 2016 in samenwerking met Lions Club Crailo georganiseerd

Sinds het najaar van 2019 ben ik betrokken als vrijwilliger bij het Papageno Huis. In eerste instantie alleen voor de communicatie rondom het Papageno Zomerconcert, maar sinds vorig jaar augustus, ook voor de koffieconcerten. Voordat ik werkzaam was als vrijwilliger, zong ik met veel plezier in het Papageno-koor o.l.v. Sigrid van der Linden. Ten tijde van het koor studeerde ik nog Bedrijfskunde. Van  Christien Kuysters kreeg ik vaak de kans om me te ontwikkelen door mee te helpen tijdens de grote benefietavond in Het Concertgebouw. Ik keek mijn ogen uit en was onder de indruk van de goed geoliede machine.

De anderhalf jaar die ik nu formeel betrokken ben zijn uitdagend te noemen. De organisatie voor een nieuwe editie Zomerconcert 2020 was in volle gang, maar kwam abrupt tot een einde. Aan het begin van de lock-down hadden we nog de (naïeve) hoop dat er in juni een en ander mogelijk zou zijn, maar na de eerste droevige berichten vanuit de verschillende ziekenhuizen, kwamen we tot de conclusie dat een traditioneel concert niet haalbaar was.

Uiteraard zaten we niet bij de pakken neer. Eind mei ontstond, na een telefoongesprek tussen Christien en mij, het idee om een alternatief evenement te organiseren. Serviceclub ‘De Lions’ waren enthousiast en zo begon in nauwe samenwerking met NH Gooi in Business de organisatie van het Radio Papageno Zomerconcert. Een marathonuitzending voor het goede doel.

Ik kijk nog steeds met heel veel plezier en dankbaarheid terug op die 26ste juni 2020. De motivatie was groot, omdat we na maanden van minder activiteiten, samen met de Papageno-jongeren weer iets konden gaan doen. De wereld ging weer een beetje open en als Papageno Huis hebben we daar gelijk gretig gebruik van gemaakt.

Op de dag zelf hadden we de wind in onze rug. Het was prachtig weer, er kwamen tal van boeiende gasten voorbij én als klapstuk werd de middag muzikaal afgesloten met een optreden van Jeroen van der Boom. Het gaf een gevoel van overwinning. We zetten onze schouders er onder en maakten er het beste van.

Ook in deze tijd moeten we hoop blijven houden. We willen ergens naar toe werken bij Papageno. Daarom ben ik blij dat we toch voorzichtig gaan beginnen met de voorbereidingen voor het Papageno Zomerconcert in juni 2021. En het benefietconcert in Het Concertgebouw staat ingepland voor 21 oktober 2021. We gaan er gewoon voor! Lock down of niet ik blijf me inzetten voor de toekomst!