Doe iets met muziek!! door Mathieu Pater, coördinator Muziektherapie stichting Papageno

Van 9 tot en met 18 april is het ‘Kindermuziekweek’, een week om alle kinderen in aanraking te laten komen met muziek. De Kindermuziekweek is ontstaan in Rotterdam bij De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest vanuit een gezamenlijke diepe wens om alle kinderen het plezier livemuziek te laten ervaren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een landelijke week waarin door het hele land allerlei activiteiten worden georganiseerd. Helaas zullen er ook dit jaar vanwege Covid-19 geen liveoptredens plaatsvinden. Maar er worden na het grote succes van vorig jaar wederom online activiteiten georganiseerd. Kijk op www.kindermuziekweek.nl om te zien aan welke activiteiten je online deel kunt nemen. Er is een programma voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

2021 04 10 MuziektherapieSteeds meer onderzoeken laten zien dat muziek goed is voor de ontwikkeling van je brein. Muziek activeert het brein en legt verbindingen tussen de verschillende delen. De muzikale elementen ritme, klank, melodie en harmonie kunnen allemaal invloed hebben op een ander specifiek deel van het brein. Daarnaast is muziek een krachtig middel om emoties op te roepen. Deze eigenschappen van muziek zetten we ook in tijdens de Papageno muziektherapie. Voor sommige kinderen met autisme is het erg lastig om emoties te voelen of emoties te herkennen bij andere mensen. Tijdens de muziektherapie wordt er dan geoefend met het herkennen van de verschillende emoties in muziek. Met muziekinstrumenten kan je deze emoties heel klein spelen en ervaren maar je kunt ze ook uitvergroten.

Zo heeft Peter ook muziektherapie via Papageno gehad. Peter was vaak boos maar voelde dit vaak niet aankomen waardoor hij regelmatig flinke woede-uitbarstingen had. De muziektherapeut is met Peter veel djembé gaan spelen. Een instrument waar je zacht en ingetogen op kan spelen maar waar je ook juist los op kunt gaan. Wanneer je steeds harder gaat spelen op een djembé voel je dit ook in je lijf. Je voelt het aan je handen, je armen. Maar ook het geluid dat er uit komt voel je wanneer je hard gaat spelen. Dit hielp Peter om differentiaties te voelen en hier ook grip op te krijgen.

Naast dat muziek goed is voor je ontwikkeling en het je kan helpen emoties op te roepen of jezelf te uiten is het vooral heel erg leuk. Je kunt op veel verschillende manieren met muziek bezig zijn; je kunt een instrument bespelen, muziek luisteren, erop dansen of lekker zingen. Voor iedereen is er wel een passende manier om met muziek bezig te zijn. Bedenk de komende week, tijdens de Kindermuziekweek, eens een manier waarop je bewust even zelf of, nog leuker, samen met een kind met muziek bezig kan zijn. 

(De gebruikte naam is om privacy redenen gefingeerd)