Denkt u met ons mee?
door Christien Kuysters, directeur stichting Papageno Fonds

In de aanloop naar een regulier koffieconcert zetten de Papageno jongeren alle 80 stoelen klaar, bakken ze taartjes en bereiden de komst van de musici en de bezoekers voor. De vrijwilligsters zijn er om de puntjes op de 'i' te zetten en de ochtend in goede banen te leiden. Ondertussen spelen de musici alvast een deel van hun repertoire om warm te draaien voor het concert. Als ik er op een zondagochtend ben, dan ga ik altijd even bij de deur staan luisteren. Het inspelen heeft een prettig soort harmonie, zonder spanning. Je hoort jonge mensen met plezier muziek maken. Daarna verdwijnen ze naar de kleedruimte en prepareren ze zich voor het concert. Zodra ze terug zijn in hun smoking of chique jurk zijn het andere mensen, trotse professionals die hun passie met de zaal willen delen. Met hun publiek.

2021 01 16 musici1Op 19 november 2019 vierden we het 200ste koffieconcert met een pianoconcert door Christian Sanders, de zaal zat vol en samen met de, toen, nieuwe burgemeester van Laren en zijn man genoten we van het concert. Na dat concert zijn er nog 17 normale concerten geweest, daarna moesten we noodgedwongen overstappen op livestreams. Studenten van het Conservatorium werkten daar van harte aan mee en stelden hun opnames ter beschikking zodat het publiek kon genieten en zij toch een bescheiden honorarium konden ontvangen.

In de zomermaanden konden we weer 'echte' koffieconcerten organiseren. Met een heel klein publiek en ondersteund door livestreams die door vrijwilliger Wim Leblanc werden verzorgd, hebben we 15 zondagochtenden jonge musici op ons podium gehad. Om het 250ste concert te organiseren zijn er dus nog 18 concerten nodig. Waarvan op 10 januari de eerste is gegeven.

Ik had geluk. Ik mocht live aanwezig zijn bij dat concert dat in 't zAaltje, de concertzaal van het Papageno Huis Laren, werd georganiseerd ter gelegenheid van de start van 2021. Marion Dumeige voerde samen met Aaron Ormaza Vera een bijzonder concert uit na een introductie van Papageno voorzitter Rutger Jan van der Gaag. Het concert werd online aangeboden aan iedereen die een band met Papageno heeft.

Het concert ontroerde me. Ik heb al vaak een concert van de studenten van het Conservatorium van Amsterdam meegemaakt en elke keer ben ik overdonderd door hun talent en uitstraling. Maar deze keer was het een wel heel intense beleving. Marion en Aaron traden al vaker op in het Papageno Huis al dan niet met publiek. Het programma dat zij hadden samengesteld was afwisselend, romantisch en lyrisch. Rutger Jan van der Gaag introduceerde ‘Ah! Je ris de me voir si belle’ van Charles Gounod als de aria van Bianca Castafiora dat als sluitstuk werd opgevoerd. Marion voerde deze aria met zoveel passie uit dat ik blij was dat de spiegel en ruiten van ons theater heel bleven;-). Het was de ontlading van het eerste concert met echt publiek in maanden...Het applaus van de 6 mensen in het publiek stak daar schril bij af, hoorde ik van de online bezoekers van dit concert.
Van deze online luisteraars kregen de musici veel lof en met veel plezier mocht ik ook de complimenten van Maestro Jaap van Zweden doorgeven.

Denkt u met ons mee?

Dat brengt mij bij mijn vragen; heeft u online naar het concert geluisterd? Waardeert u deze concerten? En, zou u een kleine bijdrage willen betalen om naar een online koffieconcert te luisteren? Daarmee helpt u Papageno jongeren met een activiteit én jonge musici om in deze tijd toch op te treden en podiumervaring op te doen. Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.