‘De jongste vrijwilliger in Papageno Huis Laren’
door Diana Tarmidi, vrijwilligerscoördinator Papageno Huis Laren

‘Wes, doe je haar in een staart!’ riep ik laatst tegen een van onze vrijwilligers tijdens de voorbereidingen van het Koffieconcert op zondagmorgen in het Papageno Huis. Tegelijkertijd voel ik een enorme glimlach opkomen bij het aanzicht van deze kanjer. Wesley is een grote vent, hij heeft lang donker haar, draagt een stoere baard en als je hem ziet, zou je hem geen 19 jaar geven. Toch is hij de jongste vrijwilliger van het Papageno Huis, die iedere zondag zelfstandig de catering verzorgt voor het koffieconcert. Dit doet hij vaak samen met een andere vrijwilliger, zijn moeder bijvoorbeeld die het ook leuk vindt om Papageno vrijwillig te ondersteunen.

Deze bescheiden, ietwat verlegen jongeman is een paar jaar geleden begonnen bij ons in de dagbesteding, iedere zondag kwam hij werken in de 2020 10 16 Diana en WEsleykeuken van het Papageno Restaurant onder leiding van de professionele chef-kok. Onder begeleiding van het vrijwillige gastvrouwenteam heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot keuken assistent. Op dit moment is Wesley in staat om zelfstandig te werken. Omdat hij de dagbesteding ontgroeid is hebben wij hem kunnen aannemen als vrijwilliger omdat hij er plezier in heeft om te werken op zondag. Wesley is een volwaardige collega en teamlid, hij denkt mee en durft zijn serieuze ideeën over gastvriendelijkheid en kwaliteit te bespreken. Hij heeft mij geleerd hoe je lekkere dikke melkschuim maakt voor de cappuccino als een echte barista. Welke theedoek je gebruikt om af te drogen en welke nodig is om te poleren. Op zondag is hij heer en meester in de keuken. Ondanks dat hij heel muzikaal is en ook nog prettig gitaar speelt, wil hij de concerten niet bijwonen, klassieke muziek is namelijk niet zo z’n ding. Nee, dan zorgt hij er liever voor dat de keuken opgeruimd wordt zodat maandag zijn collega’s van het restaurant weer met een schone lei kunnen beginnen. En dat is prima!

Vaak klets ik even tussen de bedrijven door met Wesley over het leven, hoe het nu verder met hem gaat op een gewone doordeweekse dag. Dan hoor ik de teleurstellingen aan, die hij heeft te incasseren. Jongeren als Wesley, gediagnosticeerd in het autistische spectrum, lopen dikwijls tegen onbegrip aan. De dikke muur van bureaucratie en gebrek aan deskundig personeel maken dat een reguliere opleiding moeizaam verloopt  en soms vroegtijdig afgebroken moet worden omdat ze niet kunnen rekenen op extra aandacht en inzet van opleiders. Dan is het fijn als er vrijwilligers (buddy’s) zijn die samen met de jongeren kunnen gaan onderzoeken wat er nodig is om een opleiding of stageplek succesvol af te ronden. Bijvoorbeeld: samen een planning maken van studie opdrachten, gesprekken voorbereiden met hulpinstanties of op onderzoek gaan. Dit biedt onze jongeren geruststelling en zelfvertrouwen om door te gaan met hun persoonlijke doelstellingen.

In het Papageno Huis wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn voor de jongeren, wat hun persoonlijke kwaliteiten zijn en waar ze warm voor lopen, wat ze aankunnen zonder hun eigen kleur te verliezen. Ons huis is een veilige plek om dat te oefenen, een kleine samenleving waar we met elkaar leren omgaan en elkaar sterk maken om zelfstandig naar buiten te kunnen treden. Net als Wesley, die kan oefenen in het restaurant totdat hij klaar is om ergens te gaan werken in een koffietentje. Als hij dat leuk vindt, zie ik hem dat ook echt doen! 

Als de laatste bezoeker het pand heeft verlaten na het koffieconcert, gaan we altijd nog even koffie drinken en evalueren. Wesley moppert dan nooit en heeft alweer een leuk voorstel: een lekker snackje voor bij het drankje na het concert…

Koffieconcerten

Iedere zondag is er een klassiek muziek concert uitgevoerd door studenten van het Conservatorium van Amsterdam van 11.30 -12.30. Op de website van Papageno staat de agenda voor de komende maanden en zijn tickets verkrijgbaar. 

Wil je ook Buddy worden? Stuur mij dan een berichtje via:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.