Mijn naam is Angela, ik ben dagbestedingscoördinator in het Papageno Huis. We waren dit voorjaar  goed bezig met nieuwe aanmeldingen en uitbreiding van dagbesteding. Dat viel plotsklaps stil door de corona uitbraak. 47 jongeren kwamen thuis te zitten. Het Papageno Huis werd stiller en leger. Ik miste het bruisende hart van Papageno; de jongeren.

Er waren nog maar 5 bewoners in huis en we moesten het  ineens met een kleiner team doen. Een aantal collega’s was ziek en we wilden geen enkel risico lopen. Nu draaiden we de dag met 3 diensten. Een dagdienst, een 1 op 1 dienst en een activiteiten dienst. De activiteiten waren voor de jongeren die nog wel in het Papageno Huis waren. Het bieden van structuur, als alle normale dagbesteding en andere bezigheden wegvallen, werd extra belangrijk. 

Sommige jongeren vonden het idee van dagbesteding thuis niet fijn. Dagbesteding moet in het Papageno Huis blijven, anders klopt het plaatje niet. Bij deze jongeren was het belangrijk om met ouders en verzorgers in gesprek te blijven en mee te denken over een goed dagprogramma. Met video bellen hielden we contact en probeerden we toch het lijntje met Papageno te houden. En als dat niet lukte dan gingen we bijvoorbeeld, op veilige afstand, wandelen. Collega’s maakte knutselpakketten die door onze chauffeurs bij de jongeren thuis werden gebracht. Mijn collega van toneel stuurde rebussen op naar de toneel jongeren of speelde het ja/nee spel aan de telefoon. De collega van muziek bood vanaf het begin muziek lessen aan via beeldbellen. En zo werd iedereen steeds creatiever om ook aan huis een vorm van dagbesteding aan te bieden. En dit zoals altijd op maat.

2020 07 09 Angela de VriesNa een tijdje sloeg de verveling toe en werd de onduidelijkheid over het regeringsbeleid zwaar voor ouders en jongeren. De jongeren misten Papageno nu ze voor veel langere tijd dan verwacht niet naar Laren konden komen. In de gesprekken die ik met sommige jongeren of persoonlijk begeleiders voerde, kwam naar voren dat vooral de sociale contacten en de gezelligheid werden gemist. En  zo ontstond onder andere het idee van de Car Wash op de parkeerplaats van het Papageno Huis. Gezellig én veilig met elkaar aan de slag.

Met een klein team waren we toen al hard aan het nadenken over de mogelijkheden om dagbesteding op te starten, met respect voor de beperkingen. Want je moet niet alleen rekening houden met de 1.5 meter afstand, ook hygiëne en ventilatie speelden een grote rol. Naast de regels  vanuit het RIVM, waren er de gemeente en ‘s Heeren Loo met eigen voorschriften. Een hele puzzel. We wilden alles zo duidelijk mogelijk uitleggen zodat er zo min mogelijk onnodige onrust bij onze jongeren zou komen. Er kwamen looproutes, instructiefilmpjes, schermen, met tape gemarkeerde vakken, schoonmaakmiddelen en mondkapjes, maar ook individuele roosters voor de jongeren.

Ik ben er trots op dat het ons is gelukt om bijna alle jongeren weer welkom te heten in het Papageno Huis.

Om nog meer jongeren welkom te kunnen heten hebben we twee grote tenten gehuurd zodat er buiten met kleine groepjes gesport en gepauzeerd kan worden. Vandaag organiseert Papageno Huis Laren samen met radio NH in Business en Lions Crailo een live radio uitzending om deze tenten te kunnen aanschaffen. Koop iets in de Papageno webshop en help daarmee de Papageno jongeren!